VVD



Nieuws

30 dec 2004 - Kamermeerderheid voor verlengd
verblijf in Irak

VVD-woordvoerder Hans van Baalen constateert dat er een Kamermeerderheid is voor verlenging van de Nederlandse militaire missie in Al Muthanna, Irak, na medio maart 2005.

Nu CDA en LPF zich bij de VVD hebben aangesloten en SGP en ChristenUnie verlenging overwegen, is er een adequate meerderheid in de Kamer, die vindt dat onze militaire taak in Irak nog niet voltooid is. Hiermee heeft de Kamer haar eerdere standpunt verlaten.

De VVD heeft van meet af aan duidelijk gemaakt dat Nederland ook in 2005 de veiligheid in Al Muthanna moet garanderen. Ook na de Iraakse verkiezingen van 30 januari 2005 is van regionale controle door de Iraki's in Al Muthanna nog geen sprake. Nederland moet onze Amerikaanse, Britse en Japanse bondgenoten en het in opbouw zijnde Iraakse leger in Irak daarom ook in het nieuwe jaar blijven ondersteunen.

2005 is een vitaal jaar voor de democratische en economische wederopbouw van Irak. Zonder een sterk Irak kan van stabiliteit in de regio geen sprake zijn en is een effectieve bestrijding van het internationaal terrorisme onmogelijk. Voorts grijpt het Nederlandse bedrijfsleven naast belangrijke wederopbouwopdrachten in Irak en worden de relaties met onze bondgenoten ernstig belast. Onze soldaten zijn goed in staat om de onzekerheden, die aan verlengd verblijf in Irak verbonden zijn, te beheersen. Tevens heeft Van Baalen bij troepenbezoeken aan Irak zelf kunnen waarnemen dat onze eigen militairen vinden dat Nederlandse aanwezigheid ook na maart 2005 noodzakelijk is. Hans van Baalen wil zo spoedig mogelijk na het kerstreces een parlementair debat, waarin de Kamer zich duidelijk voor verlengd verblijf in Irak uitspreekt. De Nederlandse regering mag in de tussentijd geen onomkeerbare maatregelen nemen, die continuering van de militaire missie onmogelijk maakt.

30 december 2004