Socialistische Partij

Verlenging Nederlandse missie in Irak geen optie

30-12-2004 * De SP ziet geen reden Nederlandse troepen langer in Irak te laten verblijven. In lijn met eerdere uitlating van minister van Defensie, Henk Kamp, dient de Nederlandse regering haar militaire aanwezigheid in Al Muthanna uiterlijk op 15 maart 2005 te beëindigen.

CDA-fractieleider Maxime Verhagen heeft de afgelopen dagen verklaard dat Nederland er goed aan zou doen om zijn troepen langer in Irak te laten blijven "indien daarmee de wederopbouw is gediend". Tevens beschouwt Verhagen dat als gebaar van goede wil van Nederland tegenover de VS, die in toenemende mate bereid zouden zijn om hun Europese partners te betrekken bij hun Irak-politiek.

De SP, die zich van meet af aan verzet heeft tegen de Amerikaans-Britse oorlog en bezetting van Irak, wijst de stellingname van Verhagen met kracht van de hand. Juist de aanwezigheid van westerse soldaten heeft ertoe bijgedragen dat Irak het toneel is geworden van bloedige aanslagen en gevechten. Dat maakt dat de interventietroepen weg moeten en er onder auspiciën van de VN een beschermingsmacht zou moeten worden samengesteld uit landen die niet aan de interventie hebben deelgenomen.

De Nederlandse Irak-politiek is een beschamende vertoning. Aanvankelijk verklaarde Balkenende de Irak-oorlog wel politiek, maar niet militair te steunen. Vervolgens weigert de regering haar steun aan de oorlog te verantwoorden wanneer blijkt dat van massavernietigingswapens geen sprake is, en tot slot ontstaat er tussen de regeringspartijen politieke onenigheid over de vraag of de missie wel of niet beëindigd moet worden. De regering zou er beter aan doen om toe te geven dat de tegenstanders van de oorlog en bezetting gelijk hebben gekregen: het vacuüm dat door de val van de gehate Saddam-dictatuur ontstaan is, lijkt door terreur en chaos opgevuld te worden. Daarnaast heeft de Irak-oorlog de verhoudingen tussen het Westen en het Midden-Oosten en tussen moslims en niet-moslims in Europa extra onder druk gezet.