FNV BONDGENOTEN

Bonden sommeren werkgevers metaal vanwege tijdspaarregeling

De werkgevers in de metaal en techniek, de zogenoemde kleinmetaal, moeten de tijdspaarregeling, zoals vastgelegd in de cao, uitvoeren. FNV Bondgenoten heeft namens de vakbonden een sommatie gestuurd, want de werkgevers weigeren het artikel uit de cao te implementeren.

Na ruim 6 jaar onderhandelen bereikten de sociale partners in 2003 een akkoord over een tijdspaarregeling via de CAO. Werknemers kunnen zodoende 'tijd' sparen door ADV-uren, overuren en bovenwettelijke vakantiedagen op een persoonelijke tijdspaarrekening te zetten. De uren worden dan omgerekend in geld, waarover rente wordt verstrekt. 'We waren blij dat we na zo lange tijd deze moderne regeling in de metaal hadden afgesproken. Er zijn nog maar weinig CAO's waar zoiets is afgesproken. Daarom is het erg teleurstellend dat de werkgevers weigeren om de regeling ook echt te implementeren,' aldus Jan Berghuis, landelijk onderhandelaar voor de CAO Metaal en Techniek van FNV Bondgenoten.

De sectorale tijdspaarregeling zou volgens de cao al op 15 december 2003 in werking treden. Vakbonden en werkgevers besloten echter samen tot uitstel gezien de onzekerheid over de invoering van een wettelijke levensloopregeling.
'Nu duidelijk is hoe de wettelijke levensloopregeling vorm krijgt, staat niets de uitvoering van het tijdspaarfonds in de metaal en techniek meer in de weg', zegt vakbondsbestuurder Jan Berghuis. 'Onze regeling is een uitstekend instrument om voor verlof in je levensloop te kunnen sparen.'
FNV Bondgenoten ziet de uitwerking van het tijdspaarfonds in de cao voor de metaal en techniek daarom als een uitstekend voorbeeld voor andere sectoren om inhoud te geven aan de wettelijke levensloopregeling.

De werkgevers in de metaal en techniek zijn echter weifelachtig. Ondanks de cao blijven ze vinden dat de aanstaande wettelijke levensloopregeling nog teveel onduidelijkheden bevat.

FNV Bondgenoten heeft de werkgeversorganisaties die de cao hebben getekend, gesommeerd voor 17 januari de naleving van de cao te bevestigen. Gebeurt dat niet, dan stapt de vakbond naar de rechter.

Meer informatie:
Jan Berghuis, onderhandelaar FNV Bondgenoten,

06-53779439

30 dec 04 13:48