Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Gemeente vraagt voortaan jaarlijks oordeel inwoners

Deze week ontvangen 3.000 inwoners vragenlijst Barendrechtse Barometer

BARENDRECHT (donderdag 30 december 2004) - In de eerste week van januari ontvangen 3.000 Barendrechtse inwoners van 15 jaar en ouder een vragenlijst. Vanaf 2005 voert de gemeente het onderzoek de Barendrechtse Barometer jaarlijks uit, om te achterhalen hoe inwoners denken over het functioneren van de gemeente. Het onderzoek bevat niet alleen algemene vragen over de relatie tussen bewoners en de gemeente, maar gaat ook ieder jaar in op enkele specifieke vraagstukken die de gemeente in de periode na het onderzoek wil aanpakken. De resultaten van het onderzoek zijn van invloed op het beleid voor de komende jaren. De allereerste vragenlijst wordt dinsdag 4 januari rond 14.30 uur door burgemeester M.Th. van de Wouw uitgereikt aan een bewoner van Barendrecht. Naast vragen over de communicatie van de gemeente met bewoners en de prioriteiten van de gemeenteraad, wordt in de Barendrechtse Barometer van dit jaar dieper ingegaan op twee specifieke onderwerpen. Als eerste wordt de inwoners gevraagd naar hun gevoel van veiligheid in Barendrecht. De gemeenteraad heeft in de begroting vastgelegd dat dit jaar de eerste wijkveiligheidsplannen opgesteld worden en dat hiervoor de inbreng van Barendrechtse inwoners noodzakelijk is. De gemeente wil met de onderzoeksresultaten achterhalen op welke plekken in Barendrecht mensen zich onveilig voelen en welke overtredingen, misdrijven en vormen van overlast de gemeente hier met voorrang moet terugdringen. Ten tweede gaat de Barendrechtse Barometer dieper in op de veranderingen die zich in de gemeente hebben voorgedaan. De afgelopen jaren zijn in Barendrecht veel nieuwe wijken gebouwd en is het aantal inwoners flink toegenomen. De gemeente wil graag weten hoe inwoners deze veranderingen ervaren. De gemeenteraad heeft zich immers voor 2005 als doel gesteld om de integratie van Barendrecht-Carnisselande en Barendrecht-Centrum te bevorderen.

Verbeteracties
De vragen over veiligheid en integratie worden alleen in 2005 en 2006 in de vragenlijst opgenomen en in het jaar daarna volgen vragen over nieuwe actuele onderwerpen. Naast deze wisselende vragen bevat de vragenlijst een onderdeel dat wel ieder jaar hetzelfde is. Dit onderdeel gaat in op de relatie tussen de inwoners en de gemeente. Hierbij worden onder meer vragen gesteld over de interesse en het vertrouwen van inwoners in de gemeentepolitiek en de wijze waarop inwoners betrokken willen worden bij de ontwikkeling en de uitvoering van plannen. Daarnaast bevat dit onderdeel vragen over de woonkwaliteit van de eigen buurt en de prioriteiten die de gemeente zou moeten stellen om het leefklimaat in de gemeente Barendrecht verder te verbeteren. De vragen in dit onderdeel worden ieder jaar opgenomen om verschillen in de resultaten te kunnen vergelijken. De gemeente controleert met het herhalen van de vragen of de verbeteracties het gewenste succes hebben.

Begroting en burgerjaarverslag
De Barendrechtse Barometer is een vervolg op de omnibusonderzoeken die de gemeente in de jaren '90 heeft gehouden. Het belangrijkste verschil tussen het omnibusonderzoek en de Barendrechtse Barometer is dat in het laatste onderzoek minder onderwerpen aan bod komen. Het laatste omnibusonderzoek van het jaar 2000 resulteerde nog in een vragenlijst van bijna 20 pagina's over een veelheid aan onderwerpen. De uiteindelijke onderzoeksresultaten waren zo breed, dat het voor de gemeente achteraf moeilijk bleek de resultaten te gebruiken bij de ontwikkeling van beleid. De Barendrechtse Barometer is het antwoord op de knelpunten van het omnibusonderzoek. Er worden alleen concrete vragen gesteld over onderwerpen waarvan de gemeenteraad al heeft besloten om er het komende jaar specifieke aandacht aan te besteden. Daarnaast komen de resultaten van het onderzoek terug in het burgerjaarverslag dat de burgemeester ieder jaar uitgeeft. De Barendrechtse Barometer is zo opgezet dat de gemeente goed in staat is daadwerkelijk iets met de resultaten van het onderzoek te doen.

Noot voor de pers,