---

Brieven aan de Kamer
---

Moties begrotingsbehandeling Defensie

30-12-2004 15:08:00

Bij de behandeling van de defensiebegroting voor 2005 heeft de Tweede Kamer op 7 december jl. een aantal moties aangenomen, waaronder de motie-Van Baalen over de doorrekening van de GOSKM-studie door de Algemene Rekenkamer (29800 X, nr. 37). In de brief van 17 december naar aanleiding van de moties hebben de staatssecretaris en ik uiteengezet welke vragen wij de Rekenkamer zouden voorleggen. Dit hebben wij vervolgens gedaan. De president van Algemene Rekenkamer, mevrouw drs. S.J. Stuiveling, heeft inmiddels laten weten het bedoelde onderzoek niet te zullen uitvoeren. Haar brief van 22 december jl., met daarin de toelichting op de afwijzing, is als bijlage gevoegd (niet digitaal beschikbaar).

In haar brief doet president Stuiveling de suggestie het bedoelde onderzoek te doen uitvoeren door de Audit Dienst Defensie (ADD). Wij hebben deze suggestie ter harte genomen en inmiddels is de ADD verzocht in plaats van de Rekenkamer de relevante delen van de GOSKM-studie door te rekenen en daarover rapport uit te brengen. Ik zal de Kamer het rapport van de ADD zo spoedig mogelijk na het kerstreces toesturen, eventueel vergezeld van onze reactie.

De brief van 17 december jl. over de moties gaat ook in op de motie-Van Baalen over NH90-helikopters op De Kooy (29800 X, nr. 40). De zin luidend "De concentratie van het hoger onderhoud van alle helikopters op Gilze-Rijen vergt een eenmalige investering van 5 miljoen euro" dient te luiden: "De plaatsing van alle acht NH90-MTTH-helikopters op Gilze-Rijen en de concentratie van het hoger onderhoud van alle helikopters op deze vliegbasis vergen een extra investering van per saldo 15 miljoen euro". Een en ander brengt overigens geen verandering in de conclusie in onze brief van 17 december jl. de motie niet uit te voeren.

DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE