Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Het verhaal van Carla: 'Alles bij elkaar geschreeuwd'

Uitzenddatum: Do. 30 december 2004, 20.30u

Carla was ten tijde van de zeebeving op Sri Lanka. Zij mailde Netwerk haar ooggetuigenverslag over de ramp. U kunt dat hieronder lezen.

Mijn man en ik zaten afgelopen zondag in Necombo toen de ramp zich voltrok. We hadden al gehoord van de vloedgolf in Matara en omliggende plaatsen, maar wisten toen nog totaal niet welke omvang dit had. We stonden op het strand, nadat er al een golf was geweest en wilden kijken of we konden helpen, toen de zee opnieuw dichterbij kwam.

Ik (Carla) had nog net de tijd om het straatje in te rennen naar de weg en me bij een hotel achter een muur te verbergen, maar mijn man (Martin) en onze chauffeur konden de straat niet meer in en waren op een twee meter hoge muur geklommen. Voor mijn neus zag ik ze beiden in het water verdwijnen, dat inmiddels een golf was geworden van ruim twee meter. Het muurtje waar ze opstonden, brak af en ook de volgende muur, die ze bereikten, brak af. De laatste muur kon mijn man nog net bereiken en na de chauffeur erop gehesen te hebben, heeft hij zich met zijn laatste krachten er zelf op kunnen hijsen.

Ik dacht dat ik helemaal gek werd en heb alles bij elkaar geschreeuwd. Iedereen was in shock en niemand was in staat iets te doen.

We zijn emotioneel behoorlijk gebonden met Sri Lanka, omdat we hier al jaren in een project werken en ook onze eigen Stichting hebben en vele vrienden daar inmiddels hebben. Ook daar worden familieleden van vermist.

Wat me enorm stoort, is dat er nog steeds mensen naar toe gaan voor hun reis en dat niemand daar op ingrijpt. Sterker nog dat er gepromoot wordt dat ze het moeten hebben van toerisme en dat is normaal wel zo, maar nu vind ik het behoorlijk ongepast. En ze hebben er wel iets anders te doen dan gezellig decadente toeristen te vermaken.