Productschap Diervoeder

30/12/2004

Publicatie kwaliteitsreeksen nr. 101, 102, Actieplan Palmolie en Benchmarkprocedure

Bestemd voor: GMP - gecertificeerde bedrijven,
certificatie-instellingen en andere belanghebbenden

Op de website van het Productschap Diervoeder zijn de volgende publicaties verschenen:

Kwaliteitsreeks nr. 101: Studie naar droogprocessen voor diervoedergrondstoffen en HACCP
Een van de acties, voortvloeiend uit het Plan van aanpak versterking kwaliteitsborging dier-voedersector 1999, was het in beeld brengen van risicos van droogprocessen bij direct dro-ging van voedermiddelen.

Dit rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar de gevaren (hazards) en risicos (risks) van het drogen van voedermiddelen (diervoedergrondstoffen), die in direct contact met warme verbrandingsgassen komen, al of niet opgemengd met tertiaire drooglucht. Te-vensis een rekenmodel hiervoor ontwikkeld.

Hiermee is een unieke hoeveelheid informatie en een bruikbaar instrument voor toepassing in de praktijk beschikbaar voor het verder optimaliseren van de risicobeoordeling van de pro-ductie van voedermiddelen. Hoewel het nog een aantal beperkingen heeft omdat nog niet alle informatie beschikbaar is, kan het hierbij ondersteunend van dienst zijn.

De Engelse versie van dit rapport zal zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd.

Kwaliteitsreeks 102: Rapportage en evaluatie EWS-meldingen 2003-2004 In 2001 is een Early Warning System (EWS-systeem) én een operationeel netwerk met de andere EWS-meldpunten in de dierlijke productieketen gestart. Dit systeem is bedoeld als vangnet voor potentiële gevaren om die, ondanks de preventieve aanpak, tijdig te signaleren en adequaat op te lossen.

Het EWS-systeem is tevens opgenomen in de GMP+ certificatieregeling Diervoedersector 2003. Dat betekent, dat de deelnemende bedrijven zich verplichten tot het melden van afwij-kende diervoeders, die problemen kunnen opleveren voro de veiligheid van mens, dier en milieu.

Binnen het EWS-systeem worden alle meldingen aan en beoordelingen door het PDV vast-gelegd in het EWS register. Door het bestuur van het PDV is bij de vaststelling van het pro-tocol aangegeven dat een periodieke rapportage en evaluatie wenselijk is. De rapportage in deze publicatie is de eerste evaluatie van het EWS systeem en heeft betrekking op de pe-riode medio 2003 medio 2004

Actieplan Palmolie voor diervoederdoeleinden
In die actieplan zijn enkele redactionele wijzigingen aangebracht en is de norm voor diesel-olie in Bijlage II conform de GMP14 normen gewijzigd. Alle wijzigingen zijn grijs gearceerd.

Benchmarkprocedure
Het GMP+ certificatieschema is uitgegroeid tot een schema waaraan alle bedrijven in de diervoederketen kunnen deelnemen. Een belangrijke eis is dat uitsluitend producten en dien-sten kunnen worden afgenomen van leveranciers die eveneens deelnemen aan het GMP+ certificatieschema.

Veel toeleveranciers van diervoederbedrijven zijn tevens schakel in een andere keten, met name in de levensmiddelensector. Deze bedrijven passen soms voor de borging van de vei-ligheid van de levensmiddelen andere certificatieschemas toe, die met het GMP+ schema vergelijkbaar zijn.

Regelmatig wordt aan het Productschap Diervoeder gevraagd of certificatie volgens één van deze certificatieschemas ook voldoende is om als leverancier in de GMP+-keten te mogen leveren. Daarnaast zijn in enkele andere Europese landen inmiddels certificatieschemas in de diervoedersector ingevoerd, die vergelijkbaar zijn met het GMP+ certificatieschema. Dier-voederbedrijven die aan één van deze schemas deelnemen stellen ook regelmatig de vraag of hun certificaat niet voldoende waarborgen biedt voor levering aan GMP+-gecertificeerde ondernemingen.

Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk dat de betreffende certifi-catieschemas met behulp van objectieve criteria vergeleken worden met het GMP+ certifica-tieschema. Het document De procedure voor het vergelijken van certificatieschemas met het GMP+ certificatieschema voorziet hierin.

De Engelse versie van deze procedure zal zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd.

De Engelse en Duitse versie van deze nieuwsbrief verschijnt zo spoedig mogelijk op de website.