Ministerie van Buitenlandse Zaken

over beperkte toegang die ontwikkelingslanden hebben tot goedkope medicijnen.

Kamerbrief inzake verzoek over beperkte toegang die ontwikkelingslanden hebben tot goedkope medicijnen.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Sociale en Institutionele Ontwikkeling

Sociaal Beleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

30 december 2004

Behandeld

Tanne de Goei

Kenmerk

DSI/SB-717a/04

Telefoon

070-3484665

Blad


1/2

Fax

070-3485366

Bijlage(n)

Tanne-de.goei@minbuza.nl

Betreft

Uw verzoek inzake beperkte toegang die ontwikkelingslanden hebben tot goedkope medicijnen

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van VWS, de reactie aan op uw verzoek van 6 december 2004 met kenmerk VWS04-1282 inzake beperkte toegang die ontwikkelingslanden hebben tot goedkope medicijnen.

Eind augustus 2003 heeft de WTO besloten om de toegang tot generieke medicijnen voor landen met onvoldoende of zonder productiecapaciteit mogelijk te maken door import onder dwanglicentie.

Hoewel de Europese Commissie een voorstel van een verordening ten behoeve van de geharmoniseerde implementatie van het WTO-besluit van 2003 in alle EU landen heeft uitgebracht, heeft voorafgaand hieraan Nederland eind 2004 nationale beleidsregels ingevoerd op basis waarvan dwanglicenties kunnen worden afgegeven. Ten behoeve hiervan heeft een consultatie van vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en van maatschappelijke partners plaatsgevonden.

In antwoord op vragen van de Kamerleden Van Bommel en Kant (vergaderjaar 2003-2004, nr 2241) is reeds aangegeven dat veel ontwikkelingslanden problemen hebben met het aanpassen en toepassen van de flexibiliteit van het TRIPs akkoord in hun octrooiwetgeving. En dat technische ondersteuning nodig is op zowel de ministeries van handel en van gezondheid. Momenteel onderzoek ik de mogelijkheden om onze partnerlanden ondersteuning en informatie te bieden in het gecompliceerde veld van de octrooiwetgeving en de effecten daarvan op de toegang tot betaalbare geneesmiddelen.

Door het aanleggen van een constante voorraad geneesmiddelen waaruit behandelaars zoals ziekenhuizen en missieposten bij tijdelijke tekorten kunnen lenen, wordt de continuïteit in de behandeling gegarandeerd. Nederland subsidieert hiertoe sinds 2004 in TMF-kader de International Dispensary Association (IDA), die veel ervaring heeft met aankoop, distributie en kwaliteitsbewaking van essentiële geneesmiddelen. IDA zal ook technische assistentie verlenen om de oorzaken van deze tijdelijke tekorten te helpen oplossen.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven