Politie Groningen

Viertal aangehouden voor brandstichting en diefstallen

Stadskanaal 30-12-2004 - Viertal aangehouden voor diefstallen en brandstichting in Stadskanaal Met de aanhouding van vier inwoners van Stadskanaal in de leeftijd van 17 tot 32 jaar en een 23-jarige inwoner van Musselkanaal heeft de politie een flink aantal diefstallen en inbraken in Stadskanaal en omgeving opgelost. Tevens is de brandstichting van een schuur aan het Grauwveen in Stadskanaal opgelost die in de nacht van 31 augustus op 1 september geheel is uitgebrand. Drie andere inwoners van Stadskanaal in de leeftijd van 33, 39 en 47 jaar zijn in hetzelfde onderzoek voor helingpraktijken aangehouden geweest. De 47-jarige inwoner heeft zich overigens zoals bleek ook schuldig gemaakt aan de diefstal van een compressor en enkele bouwmaterialen. Dit had geen verband met de praktijken van de eerstgenoemde groep. De onderzochte zaken waren voor het grootste deel gepleegd tussen augustus en oktober. Drie van de verdachten, namelijk de 17, de 23 en de 32-jarige inwoner van Stadskanaal zitten nog vast.

Het onderzoek werd opgestart nadat bleek dat het bijgebouw van een accountantskantoor aan het Grauwveen in brand was gestoken en dat er in diezelfde nacht aan de Hoofdstraat en omgeving in enkele schuurtjes was ingebroken. Daarbij kwam de politie na uitvoerig onderzoek op het spoor van de eerstgenoemde vier genoemde inwoners van Stadskanaal en Musselkanaal. Zij werden achtereenvolgens aangehouden en in verzekering gesteld. In totaal konden 7 aangiften van inbraken in schuurtjes, een woning, een schaftkeet en een advocatenkantoor bij deze verdachten worden gebracht, alsmede 15 fietsdiefstallen. Er zijn door de verdachten meerdere soortgelijke strafbare feiten toegegeven, maar daar was geen aangifte meer bij te krijgen. Verder is de groep verantwoordelijk gebleken voor de vernieling van een muurtje bij een cafetaria in Stadskanaal en het belagen en mishandelen van een 18-jarige jongen uit Musselkanaal op 28 augustus 2004. Dit feit vond plaats op de Hoofdkade in Stadskanaal. Enkele diefstallen vonden plaats in het naburige Nieuw Buinen. Daarbij was ook een diefstal van een vrij nieuwe bromfiets, maar omdat de bromfiets moeilijk verkoopbaar bleek te zijn is deze in brand gestoken en ergens in het buitengebied gedumpt.

Het onderzoek is recentelijk afgerond. Het proces-verbaal is inmiddels verzonden naar het Openbaar Ministerie. De strafbare feiten waren drugsgerelateerd. Voor een deel werden de diefstallen gepleegd om de goederen weer te verkopen voor drugs. Voor een deel werden ze ook gepleegd zonder enige redelijk doel. Enkele fietsen die pas gestolen waren werden bijvoorbeeld na gebruik in het water gegooid of gewoon ergens achtergelaten.