Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

30-12-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Culturele afsluiting Nederlands voorzitterschap Europese Unie

Vanavond wordt in Amsterdam het cultureel programma 'Thinking Forward' van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie afgesloten met de slotavond La Nuit d'Europe. Tijdens het afgelopen half jaar waarin Nederland voorzitter was van een sterk uitgebreide Unie, hebben in het kader van dit programma talloze culturele uitwisselingen plaatsgevonden tussen Nederlandse kunstenaars en kunstenaars uit de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Op 1 januari draagt Nederland het voorzitterschap over aan Luxemburg.

Nederland heeft het voorzitterschap van de Europese Unie aangegrepen om de tien nieuwe lidstaten welkom te heten en de banden met hen aan te halen. Met de toetreding van de tien nieuwe lidstaten is de culturele verscheidenheid verder toegenomen binnen de Europese unie. Nederland heeft het voorzitterschap van een uitgestrekte, gemêleerde Unie met een groots opgezet cultureel programma willen onderstrepen.

"Cultuur is meer dan een verzameling culturele activiteiten. Culturele uitwisseling stelt samenlevingen bloot aan andere gezichtspunten. Ook dwingt het ons ons te verplaatsen in de ander en bekijken daardoor ook met andere ogen onszelf. Cultuur draagt in belangrijke mate bij aan welk beeld de ander van Nederland krijgt. Het maakt duidelijk wie wij zijn en waar wij voor staan. Dat is ook waarom cultuur een uitstekend kanaal is voor internationale samenwerking. Uitwisseling van cultuur schept verbondenheid, kweekt begrip en slecht barrières. Het is een bindmiddel tussen mensen. Dat is in een groter en bonter Europa belangrijker dan ooit." aldus staatssecretaris Atzo Nicolaï voor Europese Zaken.

Tijdens La Nuit d'Europe wordt een optreden verzorgd door Merlijn Twaalfhoven, een jonge Nederlandse componist, die het afgelopen half jaar met een aantal Nederlandse musici door Slowakije, Tsjechie en Slovenie gereisd. Hierbij hebben ze met vele lokale musici samengewerkt. In La Nuit d'Europe komen de meest geslaagde onderdelen samen.

'Thinking Forward' bestond uit 78 verschillende voorstellingen, tentoonstellingen, concerten en seminars in Nederland en in de nieuwe lidstaten. Door ambassades zijn literaire bijeenkomsten gehouden onder de titel 'Europa van de Geest/ Mind Europe' waarin schrijvers en denkers uit Nederland en het gastland hun visie gaven op de bijdrage van de kunsten aan Europa.

Voor het volledige overzicht van het programma van Thinking Forward kunt u kijken op - www.thinkingforward.nl. Het programma van La Nuit d'Europe is beschikbaar op - www.lanuit.nl

La Nuit d'Europe vindt plaats in Paradiso, Weteringschans 6-8 te Amsterdam (naast het Leidseplein). Donderdag 30 december, zaal open 20.30 uur, aanvang programma: 21.00 uur Entree ¤ 15,00 plus ¤ 2,50 lidmaatschap Paradiso.

Pers is van harte welkom bij de receptie met warm buffet die voorafgaat aan La Nuit. U bent welkom bij deze receptie als u zich vooraf aanmeldt: - eric@volle-maan.nl of 06 24 892 891.


· Persfoto's over La Nuit: - www.paradiso.nl/pers
· - www.lanuit.nl

· - www.thinkingforward.nl

· meer info over La Nuit en aanvragen interview met componist Merlijn Twaalfhoven: of zakelijk leider La Vie sur Terre, Floor Ziegler 020-6175555 of mobiel 06-51231186
· meer info over Thinking Forward en aanvragen interview met intendant Han Bakker: persvoorlichter Thinking Forward Eric Kollen van Volle Maan Communicatiebureau: 06 24 892 891 of - eric@volle-maan.nl

Thinking Forward is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is ontwikkeld in opdracht van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en de Mondriaan Stichting. Stichting DOEN heeft financieel bijgedragen aan Thinking Forward vanwege de verbindende en confronterende kracht van het programma.

La Vie sur Terre
La Nuit d'Europe wordt georganiseerd door La Vie sur Terre, de organisatie van Merlijn Twaalfhoven. La Vie sur Terre wordt ruimhartig ondersteund door Stichting Doen en Brains Unlimited.

La Nuit d'Europe wordt ondersteund door het VSB fonds, the European Cultural Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Paradiso.

http://www.eu2004.nl/20041230-17215-J