Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

30-12-2004 Amstelakkoord getekend
KLM Nederland en ANVR-VLZ hebben op 24 december het Amstelakkoord getekend. Het Amstelakkoord is de opvolger van het Zwaanconvenant en omvat de handelscondities tussen luchtvaartagenten en KLM Nederland.

In het Amstelakkoord is overeengekomen dat de vaste commissie van KLM voor de reisagent van gemiddeld 34 Euro per ticket definitief verdwijnt. Hiervoor in de plaats verlaagt KLM vanaf 1 januari 2005 de prijzen van haar vluchten. Wel blijft KLM reisagenten een vergoeding betalen voor te leveren inspanningen in de distributie van vliegtickets.
De reisagent en KLM brengen met de nieuwe afspraken rechtstreeks reserveringskosten c.q. een bedrag voor verleende diensten in rekening bij de klant. Voor de consument wordt het zo duidelijk welk bedrag voor deze diensten van de reisagent of KLM moet worden betaald. Eerder deze maand waren reisagenten op een extra ledenvergadering van de ANVR-VLZ reeds akkoord gegaan met de uitkomsten van de onderhandelingen. Het Amstelakkoord geldt voor de duur van 3 jaar. Uiterlijk in juni 2007 zullen er nadere afspraken gemaakt worden over de daaropvolgende periode.