Gemeente 's-Hertogenbosch

23-12-2004

Opruiming! 20% minder vuurwerkslachtoffers

Kijk uit met vuurwerk en ruim het op!

Twintig procent van alle vuurwerkslachtoffers valt op nieuwsjaardag; kinderen gaan al vroeg op zoek naar weigeraars en proberen die alsnog af te steken. Als u het vuurwerkafval in uw straat snel opruimt, voorkomt u (ernstige) ongelukken.

Vuurwerk mag in ons land alleen de laatste dagen vóór de jaarwisseling worden verkocht. Het afsteken van vuurwerk is slechts toegestaan op Oudejaarsdag van 10.00 uur tot in de Nieuwjaarsnacht tot 2.00 uur. In deze uren gebeuren elk jaar zoveel ongelukken met vuurwerk, dat u eigenlijk blij moet zijn dat er niet het hele jaar door kan worden afgestoken. Vooral kinderen gaan op Nieuwjaarsdag op zoek naar niet afgegaan vuurwerk en steken dat dan opnieuw aan. Weigeraars ontploffen vaak meteen, met alle dramatische gevolgen van dien. Daar kunt u iets aan doen door vuurwerkafval zo snel mogelijk op te ruimen. Weigeraars maakt u onschadelijk door ze in water onder te dompelen. Dan kan het niet meer ontploffen en kunt u het gewoon met het huisvuil meegeven. De gemeente levert zelf een actieve bijdrage aan het verminderen van het aantal vuurwerkslachtoffers. De afdeling Beheer Openbare Ruimte gaat op 1 januari 's morgens vegen met acht veegwagens in alle wijken op de meest urgente plekken.

Ongelukken
Jaarlijks raken ongeveer 1.000 mensen gewond door vuurwerkongelukken. De ongelukken gebeuren vooral bij de jeugd in de leeftijd van 10 tot 19 jaar. Zo'n 20% van de slachtoffers valt op Nieuwjaarsdag. Ongelukken met vuurwerk kunnen gebeuren als het vuurwerk van een slechte kwaliteit is of verkeerd wordt gebruikt. Koop geen pakket kindervuurwerk voor de kleintjes. Sterretjes zijn 1500 graden. Hoezo 'koud vuur'? Steek vuurwerk aan met een aansteeklont en niet met een aansteker of lucifers. Steek vuurwerk ook nooit uit je hand af. Neem voldoende afstand, minstens zes meter is veilig en let op de windrichting. Let er op dat een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing is bijgevoegd en koop het vuurwerk bij officiële verkooppunten. Lees de gebruiksaanwijzing van te voren. De meest voorkomende verwondingen zijn elk jaar opnieuw verbrandingen, oogletsels en open wonden. Dit wordt veroorzaakt door onverstandig gebruik van vuurwerk.

Vuurwerkverkooppunten intensief gecontroleerd
Er zijn tien verkooppunten, waar u vuurwerk in 's-Hertogenbosch en Rosmalen kunt kopen. Zij moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Wanden en plafonds moeten brandwerend zijn en er mag niet te veel vuurwerk opgeslagen zijn. Tijdens de vuurwerkverkoopdagen worden de verkooppunten streng gecontroleerd. Medewerkers van de afdeling Milieu en de politie komen bij alle verkooppunten ten minste één keer per dag langs. Als er niet aan de veiligheidseisen wordt voldaan, wordt procesverbaal opgemaakt. Zonodig worden er direct maatregelen genomen.

Opruimen
Zwerfvuurwerk kan het best door u als volgt worden opgeruimd:
- resten van vuurwerk natmaken;

- bij elkaar vegen;

- in een vuilniszak doen.
Buiten laten staan (tuin, balkon, niet op de openbare weg) en meegeven met het gewone huisvuil. Als kruit door en door nat is, gaat het niet meer af in de verbrandingsovens. Nog een reden om de vuurwerkresten op te ruimen, is besparing van het milieu. Kruitresten kunnen met regenwater in de bodem terecht komen en dat is slecht voor het milieu. Zeker als het regenwater direct de grond in gaat, zoals in de Vliert, Haverleij en het Westerpark.