Politie Limburg-Zuid
Internet: www.politie.nl/limburg-zuid
E-mail: communicatie@limburg-zuid.politie.nl

1. Limburg-Zuid
2. Stafbureau Communicatie

Afkomstig van ( John Clermonts
Onderwerp ( Persbericht
Datum ( vrijdag 31 december 2004
Opmerkingen ( geen

Brunssum; 134 kilo vuurwerk in woning

De Politie Limburg Zuid trof op donderdag 30 december 2004 in een woning te Brunssum 134 kilo professioneel vuurwerk aan.
Op de Schutterstraat traden omstreeks 18.00 uur enkele agenten op tegen enkele jongeren die vuurwerk afstaken. Op straat troffen zij een aanzienlijke hoeveelheid restanten van professioneel vuurwerk aan. Vervolgens zag men een in personenauto, die op een oprit bij een woning stond geparkeerd, professioneel vuurwerk liggen (9 vuurpijlen). Terwijl men onderzocht wie de eigenaar van deze auto was, kwam een man op de agenten af waarvan bleek dat de auto van hem was. Al snel bleek dat hij ook vuurwerk in huis moest hebben en de politie stelde daar vervolgens ook een nader onderzoek in. Daar trof men een aantal dozen aan waarin ook professioneel vuurwerk zat. Het bleek in totaal 134 kilo te zijn. Zowel de vuurpijlen als de partij vuurwerk in de woning werd in beslag genomen. Tegen de eigenaar, een 39-jarige inwoner van Brunssum wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brunssum; politie met bluspoeder bespoten

De Politie Limburg Zuid heeft in Brunssum op 30 december 2004 een man aangehouden wegens poging tot zware mishandeling en bedreiging van een toezichthouder.
Tijdens de controle van vuurwerkoverlast aan de Schutterstraat maakte een buurtbewoner zijn ongenoegen over de controle bekend door een toezichthouder van de gemeente Brunssum uit te schelden en te beledigen. Op het moment toen de politie de 45-jarige inwoner van Brunssum hem daarvoor wilde aanhouden vluchtte hij zijn woning in. Enkele ogenblikken later kwam hij weer naar buiten met een brandblusser in zijn handen en spoot vervolgens de poeder in het gezicht van de toezichthouder. De verdachte werd overmeesterd, aangehouden en ingesloten in het politiebureau. Buiten besmeurde kleding liep de gemeenteambtenaar gelukkig geen letsel op. De Brunssummer kan rekenen op een fikse boete.

Heerlen; drugsdealer opgepakt

De Politie Limburg Zuid arresteerde op donderdag 30 december 2004 in Heerlen een handelaar in harddrugs.
Middels het cameratoezicht en agenten in burger vond rond 19.00 uur een observatie plaats van een vermoedelijke drugsdealer. Men zag hoe hij een pand aan de Ruys de Beerenbroucklaan was binnengegaan en korte tijd later weer naar buiten kwam. In verband met ernstige verdenking van handel in drugs onderzocht de politie de man aan zijn kleding. Daarin trof men ruim 101 gram heroïne en ruim 10 gram cocaïne aan. De 28-jarige man, zonder vaste verblijfplaats, werd aangehouden en ingesloten.
Vervolgens verrichtte de politie een nader onderzoek in de woning waar de verdachte een kamer in gebruik bleek te hebben. Daar trof men nog een partij van ruim 300 gram heroïne aan. Bovendien trof men drie beurzen en een giropas aan, welke goederen vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn.
De politie stelt een nader onderzoek in de verdachte zal aanstaande maandag bij justitie in Maastricht worden voorgeleid.

Heerlen; uitgaanspubliek massaal op de vuist

De Politie Limburg Zuid had in de nacht van 30 december 2004 de handen vol aan het beteugelen van zes brandhaarden in het Heerlense centrum.
Rond sluitingstijd van de kroegen op het Pancratiusplein en Akerstraat ging op zes plaatsen het uitgaanspubliek met elkaar op de vuist. De agenten die op die plaatsen de strijdende partijen wilden scheiden werden vervolgens geslagen en bedreigd door het massaal toegestroomde publiek. Zij moesten worden ontzet door ter assistentie geroepen patrouilles uit de regio en twee politiehonden (in totaal 20 personeelsleden).

Ter hoogte van het pand van de voormalige Vogelzang lag een man op straat. Hij bleek bewusteloos en op het moment dat agenten hulp wilden verlenen kwam het uitgaanspubliek daarop af. Zowel het personeel van de ter plaatse gekomen ambulancedienst als de agenten voelden zich bedreigd door de agressieve houding van het publiek. Personeel van een van de kroegen aan de Akerstraat bood de helpende hand en vormden een cordon tussen het publiek en de hulpverleners.
De bewusteloze man kon vervolgens per ambulance worden vervoerd naar het ziekenhuis in Heerlen. De identiteit van deze man kon vooralsnog niet worden achterhaald. Of de man wel of niet werd opgenomen en hoe zijn medische tostand nu is werd niet bekend gemaakt.
Een 25-jarige inwoner van Kerkrade weigerde een bevel van de politie op te volgen zich te verwijderen en werd daarom aangehouden. Later in de nacht, na verhoor en met een boet op zak van 100 euro, werd hij huiswaarts gestuurd.

Op datzelfde moment vochten twee groepen met elkaar op het Pancratiusplein. Een agent zag dat één van hen een ploertendoder uit zijn zak haalde en daarmee iemand op het hoofd sloeg. Toen de dader de agent in de gaten kreeg vluchtte hij, maar kwam even later weer terug. Op het moment dat de agent de verdachte wilde aanhouden, keerde het publiek zich massaal tegen de agent. Andere collega's moesten te hulp schieten om hem te ontzetten en de aanhouding alsnog mogelijk te maken.
De ploertendoder werd in beslag genomen en de 20-jarige inwoner van Heerlen werd ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer, een 25-jarige inwoner van Munstergeleen liep een gezwollen gezicht en deed aangifte van mishandeling bij de politie.

Op een andere plek op het Pancratiusplein waar ook een vechtpartij gaande was bleek ook een jongen mishandeld te zijn. De dader, een 24-jarige inwoner van Hoensbroek kon ter plekke worden aangehouden en ook hij is ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer, een 20-jarige inwoner van Hoensbroek, deed aangifte en moest zich bij de eerste hulppost van het ziekenhuis in Heerlen aan zijn wonden laten verzorgen.
Hoensbroek; inbreker betrapt

De Politie Limburg Zuid heeft in de nacht van 30 december 2004 in Hoensbroek een auto-inbreker op heterdaad aangehouden.
Omstreeks 01.30 uur kreeg de politie een melding binnen dat er ingebroken werd in een auto, die stond geparkeerd aan de Paadweg. Bij het ter plaatse komen troffen de agenten een man aan met een fietstas waarin twee radio-cd-spelers in zaten. Beide goederen bleken de 20-jarige inwoner van Heerlen, uit aldaar geparkeerd staande auto's gestolen te hebben. Hij werd aangehouden en ingesloten. De politie verdenkt deze man van meerdere auto inbraken en doet daar verder onderzoek naar.

Kerkrade; verzet bij aanhouding

De Politie Limburg Zuid arresteerde donderdag 30 december 2004 in Kerkrade drie jongens wegens bedreiging, verzet bij aanhouding en beletten en belemmeren van de politie.
Omstreeks 20.00 uur voerden twee toezichthouders van de gemeente Kerkrade een vuurwerkcontrole uit op de Papaverstraat. Tijdens het bekeuren van de jongeren sloeg de vlam in de pan. Eén van hen beledigde de ambtenaren en vervolgens namen de drie een dreigende houding aan. Hierop werd assistentie van de politie gevraagd. Ondertussen had zich meer jeugd op die plaats verzameld en zij werden door de ter plaatse gekomen politie bevolen zich te verwijderen. Toen zij met de aanhouding bezig waren van de knaap die de beledigingen geuit had, bemoeiden twee andere jongens zich daarmee. Ook zij werden aangehouden, waarbij een van hen weer hevig verzet bood. Uiteindelijk werd het drietal ingerekend en voor verhoor naar het bureau gebracht. Het gaat hier om drie inwoners van Kerkrade in de leeftijd van 15 en twee van 17 jaar. Met een proces-verbaal op zak werden zij nadien aan de ouders overgedragen.

Maastricht; poging doodslag

De Politie Limburg Zuid stelt een onderzoek in naar een poging tot doodslag welke op donderdag 30 december 2004 in Maastricht werd gepleegd.
In een woning aan de Generaal Hodgesstraat was omstreeks 19.45 uur ruzie ontstaan tussen een man en een vrouw. De man zou hierbij de vrouw met een mes gestoken hebben. Toen de politie ter plaatse kwam was het personeel van de ambulancedienst al doende met de verzorging van het slachtoffer. De vrouw, een 34-jarige inwoonster van Maastricht, had twee steekwonden in haar bovenlichaam. Zij werd voor nader onderzoek naar het AZM in Maastricht. Haar toestand is niet levensbedreigend.
Een man, een 43-jarige inwoner van Maastricht, is op verdenking van poging tot doodslag in de woning aangehouden en in verzekerde bewaring gesteld. Het gebruikte mes werd aangetroffen en in beslag genomen.
De politie onderzoekt wat de aanleiding en juiste toedracht van dit misdrijf was.

Sittard; belediging

De Politie Limburg Zuid heeft donderdag 30 december 2004 in Sittard een man bekeurd wegens belediging van een agent.
Op de Engelenkampstraat zag een patrouille een automobilist rijden zonder de gordel om. Daarom werd deze langs de kant van de weg gezet om hem daarover aan de spreken. Terwijl de bestuurder een bekeuring kreeg kwamen drie knapen zich met de situatie bemoeien. Zij werden gevorderd door te lopen waaraan twee van hen aan voldeden. De 23-jarige inwoner van Maasmechelen (B) liep niet door en begon tegen de agenten beledigende woorden te schreeuwen. Daarop werd hij aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor kon het met een boete van 220 euro op zak naar huis.

Geleen; kelderbrand door vuurwerk
De brandweer moest donderdag 30 december 2004 in Geleen omstreeks 16.00 uur uitrukken naar een kelderbrand van een flatwoning aan de Wagenaarstraat. De brand was snel geblust en de schade bleef beperkt. In de kelderbox trof de politie een vuurpijl aan, die kennelijk de oorzaak van de brand was. Een buurtonderzoek naar de mogelijk daders van het afsteken van dit vuurwerk had geen resultaat.

#####################

---- --