CBS

Conjunctuurbeeld: herstel blijft bescheiden

Het herstel van de economie zet in een bescheiden tempo door. De economische groei in het derde kwartaal van dit jaar bedroeg 1,5 procent. Het is de hoogste groei in 3 jaar. De export bleef de drijvende kracht achter het economisch herstel in ons land. De consumptie van huishoudens, de investeringen in vaste activa en de consumptie van de overheid lieten in het derde kwartaal een lichte groei zien in vergelijking met een jaar eerder.

In oktober laat de industriële productie na enkele maanden van dalingen een aarzelend herstel zien. De volumegroei van de goederenuitvoer zet in oktober door. Na een globale werkdagcorrectie was het volume 11 procent hoger dan een jaar eerder. De consumptiegroei stagneert in september en oktober.

De stemming onder consumenten en producenten is in december pessimistischer geworden. De consumenten zijn duidelijk somberder geworden over de toekomstige economische ontwikkeling en zelfs ongekend somber over hun koopkracht voor volgend jaar. Ondernemers in de industrie waren na het dieptepunt medio 2003 een tijd lang voortdurend optimistischer geworden, maar de laatste maanden is ook hun vertrouwen in de toekomst afgenomen.

De industriële afzet- en verbruiksprijzen daalden van oktober op november voor het eerst in vijf maanden. De inflatie is in november met 0,1 procentpunt teruggelopen, naar 1,3 procent. De rente is in november met 0,1 procentpunt gedaald naar gemiddeld 3,3 procent. Hiermee is de rente op het laagste punt van dit jaar beland.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt wijzen nog niet op een duidelijke verbetering. De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid steeg licht in de periode september-november. De werkgelegenheid is in het derde kwartaal gekrompen, maar de daling is iets minder dan in de beide voorafgaande kwartalen. Het aantal vacatures is in het derde kwartaal iets gestegen. De arbeidsproductiviteit in het derde kwartaal is toegenomen. Deze stijging is veel groter dan in de drie voorgaande jaren.

Bruto binnenlands product

Zie voor meer cijfers, publicaties, methoden en begrippen over de conjunctuur de themapagina Conjunctuurgegevens.

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2004 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.