Politie Friesland

Aanhoudingen na vernielingen en openlijke geweldpleging

Fryslân 31-12-2004 - Donderdag zowel overdag als 's nachts heeft de politie het in de aanloop naar de jaarwisseling druk gehad met overlast en vernielingen. de overlast ging met name over vuurwerk. Voor de vernielingen werden zes verdachten aangehouden.

Sint Annaparochie: oliebollenkraam gestolen
Vrijdag tussen 01.00 en 02.45 uur is vanaf de Van Harenstraat een oliebollenkraam gestolen. Op de plaats waar de kraam had gestaan vond de eigenaar, een 49-jarige man uit Leeuwarden, een briefje met de tekst: De kraam staat op de stort, zie het maar als oudjaarsstunt. De kraam werd inderdaad op de stort aangetroffen. In de kraam was het een chaos. Het vet was over de vloer gestroomd en meelzakken waren omgevallen. De eigenaar doet aangifte.

Leeuwarden: aanhoudingen na openlijke geweldpleging
Donderdag omstreeks 23.05 uur zijn drie Leeuwarders van 24, 18 en 27 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Bij een winkel op het Zuidvliet werd een ruit ingegooid en van een ander pand een ruitje in een portiek. Ook zou er met fietsen zijn gegooid. De daders zouden een nabijgelegen horecabedrijf zijn ingelopen. Op aanwijzing van getuigen werden de verdachten in dit bedrijf aangehouden. De 27-0pjarige beledigde en bedreigde daarbij een politieman met de dood. De 24-jarige verzette zich tegen zijn aanhouding. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: aanhoudingen na openlijke geweldpleging
Vrijdag omstreeks 02.00 uur heeft de politie twee mannen van 20 en 17 jaar uit Drachten en een man van 17 jaar uit Ospel aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Kort daarvoor waren drie autos op de Stationsweg vernield. Men was er over heen gelopen. Op de Schwartzenberglaan werden de verdachten op basis van het signalement herkend. Ze zijn aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Burgum: aanhouding na vernieling
De politie heeft vrijdag omstreeks 03.10 uur een 30-jarige man uit Burgum aangehouden. De man had kort daarvoor een meningsverschil over een bestelling gehad in een horecabedrijf aan de Lageweg. Hij was daarbij zo bood geworden dat hij een ruit in sloeg, de voordeur vernielde en een lamp van het plafond sloeg. Daarna was hij vertrokken. Een 25-jarige vrouw uit Twijzelerheide deed aangifte. Korte tijd later werd gemeld dat de ambulance onderweg was naar een gewonde man op de Bulthuissingel. Ter plaats bleek het om dezelfde man te gaan. Bij de vernieling had hij een diepe snijwond aan zijn hand opgelopen. Hij werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.