Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa keurt fusie thuiszorgorganisaties na aanpassing goed

04-33 / 31-12-2004

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft haar goedkeuring verleend aan de fusie tussen Stichting Sensire en Stichting Thuiszorg Groningen, beide grote organisaties op de markt voor thuiszorg. De NMa had aangegeven dat het oorspronkelijk beoogde samengaan van drie grote partijen in de thuiszorg, nl. Sensire, Thuiszorg Groningen en Icare, een diepgaander onderzoek zou vergen naar het mogelijk ontstaan van een machtspositie. Vervolgens heeft Icare zich uit het fusieproces teruggetrokken. Het samengaan van Sensire en Thuiszorg Groningen kan de NMa zonder nader onderzoek toestaan.

Icare is een zeer grote speler in de regio's Drenthe, Zwolle en Flevoland; Sensire is een zeer grote speler in de Achterhoek en het gebied rond Zutphen en Apeldoorn; Thuiszorg Groningen is een zeer grote speler in de provincie Groningen.

Omdat Icare en Thuiszorg Groningen actief zijn in aangrenzende regionale gebieden en uit onderzoek van de NMa is gebleken dat de meeste concurrentiedruk uitgaat van een grote speler in het aangrenzende gebied, zou door het samengaan van deze twee partijen een wezenlijke concurrentiefactor wegvallen. De concentratie tussen Thuiszorg Groningen en Icare zou dan ook volgens de NMa kunnen leiden tot het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Bij de fusie van Sensire en Thuiszorg Groningen doet dat probleem zich niet voor.

De NMa constateert in 2004 een toename in het aantal meldingen van concentraties in de zorgsector. In 2005 zal deze trend zich naar verwachting doorzetten.

Journalisten kunnen voor meer informatie over dit persbericht contact opnemen met één van onze persvoorlichters: Saskia Bierling of Barbara Roest , tel. (070) 3303320/3362 of 06-51387468 / 06-22793063 (buiten kantooruren) of via pers@nmanet.nl.

Geen journalist, maar wel vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met de Informatielijn NMa/DTe, tel. 0800-0231 885 of mail naar info@nmanet.nl