Ministerie van Buitenlandse Zaken

vredesakkoord Noord-Zuid Sudan toe

MINBZ: Van Ardenne juicht vredesakkoord Noord-Zuid Sudan toe

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

31 december 2004

MINBZ: Van Ardenne juicht vredesakkoord Noord-Zuid Sudan toe

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is verheugd dat Al-Bashir, de president van Sudan, en Garang, leider van de rebellenbeweging SPLM, vandaag in Kenia hun vredesbesprekingen over het Noord-Zuid conflict hebben afgerond. Tegelijkertijd maakt de minister zich zorgen over de ernstige verslechtering van de situatie in het West-Sudanese Darfur.

Sinds 2002 worden door regering en rebellenbeweging vredesbesprekingen gevoerd over het conflict dat al twintig jaar woedt tussen het Noorden en Zuiden van Sudan. Over de laatste uitstaande punten (waaronder de permanente wapenstilstand) zijn nu ook de akkoorden ondertekend. Minister Van Ardenne: Deze stap is niet alleen erg positief voor de verhoudingen tussen Noord- en Zuid-Sudan, maar ook een absolute voorwaarde voor verbetering van de situatie in het West-Sudanese Darfur. Het gaat er nu om dat de partijen het vredesakkoord uitvoeren en ook de toezeggingen rond Darfur nakomen.

In maart 2003 kwamen de betrokken partijen in Noordwijk bijeen om te praten over wederopbouw van Noord- en Zuid-Sudan. Minister Van Ardenne, die de partijen uitnodigde: Er is toen duidelijk vooruitgang geboekt in de voorbereidingen voor de wederopbouwperiode die aanbreekt na de ondertekening van het vredesakkoord. Het conflict in Darfur is daarna pas in volle hevigheid uitgebroken. De EU staat klaar om Sudan te helpen met de wederopbouw, maar natuurlijk onder de aanname dat de partijen het nu gesloten akkoord naleven en hun verplichtingen m.b.t Darfur nakomen.

Nederland ondersteunde verder zowel politiek als financieel de door de Inter-Gouvernmental Authority on Development geleide vredesonderhandelingen. Ook leverde Nederland financiële steun en mankracht voor het monitoren van het staakt-het-vuren in diverse gebieden in het Zuiden en de Nuba Mountains. Hoewel het EU-voorzitterschap van Nederland officieel vandaag afloopt, zal ons land nog tot juli lokaal voorzitter zijn van de EU, omdat Luxemburg geen ambassade in Sudan heeft.

Noot voor de redactie (