Gemeente Amsterdam

Amsterdam privatiseert Topoverheidslab: unicum in Nederland

30 december 2004 - Remco Asselbergs

Omegam Laboratoria gaat vanaf 1 januari 2005 zelfstandig verder. Wethouder Hester Maij van de gemeente Amsterdam en Roel Otten en Arno van Zon, directie Omegam Laboratoria, ondertekenen op 30 december een overeenkomst hiertoe. Deze bezegelt de overgang van Omegam Laboratoria van een gemeentelijke dienst naar een zelfstandige BV.

De directe stap naar een BV zeker in deze omvang is uniek voor Nederland. De ondertekening vindt plaats midden in één van de laboratoria van Omegam.
In 1999 besloot Amsterdam tot verzelfstandiging van het gemeentelijke ingenieursbureau Omegam waartoe ook de laboratoria behoren. De gemeente Amsterdam rekende de activiteiten niet langer tot de kernactiviteiten en een zelfstandig Omegam Laboratoria is beter in staat te opereren op de vrije markt van aanbieders van laboratoriumdiensten en -analyses. Op 7 december 2004 heeft het college definitief besloten tot een overgang naar een zelfstandige BV door middel van een management buy-out van het zittende management dat tevens de nieuwe directie vormt van Omegam Laboratoria. In Nederland is de overgang van een gemeentelijke dienst rechtstreeks naar een BV uniek. Zeker ook gelet op de positie die Omegam in Nederland bekleedt en de omvang (ruim 100 man personeel). Beide partijen spreken hun vertrouwen uit over de gevolgde koers.

Wethouder Maij: "Ik ben tevreden over het resultaat van de onderhandelingen. Er ligt een goed sociaal plan, werknemers gaan over naar het nieuwe bedrijf met behoud van functie en Omegam garandeert voor 3 jaar dezelfde werkgelegenheid. Het bedrijf kan zelfstandig verder met prima mensen".

Roel Otten: "We kunnen nu slagvaardiger te werk gaan. De gemeente wil liever geen risicovolle investeringen aangaan. Daar is nu meer ruimte voor en we kunnen daardoor beter inspelen op trends in de markt, bijvoorbeeld outsourcing."
Er zijn geen personele consequenties verbonden aan de overgang naar een BV. Alle werknemers gaan mee naar Omegam Laboratoria BV.

Over Omegam
Omegam Laboratoria behoort tot de top van Nederlandse milieulaboratoria. Omegam was als een van de eerste Nederlandse laboratoria geaccrediteerd en door de minister aangewezen voor analyses in het kader van bouwstoffenbesluit. De laboratoria van Omegam hebben een vooraanstaande positie in Nederland in de analyse van onder meer bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen, legionella, en gevaarlijke stoffen volgens de `Kaderrichtlijn water'. Door de locatie dichtbij Schiphol, is Omegam ook de geschikte partner voor analyseopdrachten uit het buitenland. Er werken ruim 100 mensen.

Pb-209

© Gemeente Amsterdam