Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie
---

31-12-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten

---

*Afscheidswoord minister-president en voorzitter van de Europese Raad Jan Peter Balkenende

"Op verzoek van Luxemburg, dat vanaf morgen het wisselend EU-voorzitterschap bekleedt, blijft Nederland een coördinerende rol spelen bij de hulpverlening gericht op het rampgebied in Azië. Luxemburg wil graag gebruikmaken van de Nederlandse faciliteiten, zowel in Den Haag als in de getroffen landen.

Vanmiddag heb ik mijn Luxemburgse collega Juncker ontmoet. Tijdens deze ontmoeting is het voorzitterschap overgedragen en zijn er afspraken gemaakt over de wijze waarop de Luxemburgers het komend halfjaar zullen worden ondersteund bij de noodhulpverlening en aansluitend de wederopbouwinspanningen vanuit de Europese Unie.

Hoewel de vreselijke ramp in Azië het slot van het Nederlandse EU-voorzitterschap overschaduwd heeft, kan zonder aarzeling worden gezegd dat Nederland het voorzitterschap op een bijzonder moment in de geschiedenis van de Unie bekleedde. De EU had in 2004 te maken met ingrijpende veranderingen, zowel binnen als buiten haar eigen grenzen. Na de historische toetreding van tien lidstaten op 1 mei, richtte de aandacht zich al spoedig op verdere uitbreiding. Roemenië en Bulgarije zullen binnen enkele jaren toetreden. Ook voor Kroatië en Turkije lonkt het perspectief van lidmaatschap. Op 17 december besloot de Europese Raad, na een pittige discussie, in 2005 toetredingsonderhandelingen met deze landen te beginnen.

Verandering deed zich ook voor op het constitutionele vlak. De Europese grondwet zal de EU effectiever en transparanter maken en biedt betere mogelijkheden voor stabiliteit, veiligheid en welvaart in de toekomst. Inwerkingtreding van de grondwet - eind 2006 - zal de Unie een hechter bouwwerk maken. Voorwaarde is wel dat het verdrag door alle lidstaten wordt geratificeerd.

De Europese Unie heeft goed gewerkt in het verleden. Zij heeft vrede, stabiliteit en welvaart gebracht aan inmiddels 450 miljoen Europeanen. Van dat succes gaat een wervende kracht uit: steeds meer landen zoeken aansluiting bij de Europese gemeenschap van waarden. Wanneer de Unie erin slaagt die waarden - vrijheid, respect, solidariteit - levend te houden en te blijven vertalen in daden, blijft ook voor volgende generaties het perspectief op een veilig, welvarend, solidair en respectvol Europa bestaan. Daaraan werken we in Europa met volle overtuiging.

Het was een groot genoegen om daaraan in de tweede helft van 2004 - als schakel in een lange keten - leiding te mogen geven. Ik wil graag mijn Europese collega's en alle andere betrokkenen die zo hard hebben gewerkt om dit voorzitterschap tot een succes te maken van harte bedanken. Tenslotte wens ik de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker en zijn team heel veel succes met het EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2005."

Jan Peter Balkenende

Noot van de webredactie:

Het afgelopen half jaar is de website van het Nederlandse EU-voorzitterschap dagelijks door gemiddeld 3100 bezoekers geraadpleegd. In totaal zijn er per taalversie bijna 1000 documenten gepubliceerd. Daarnaast maakten meer dan 2600 geïnteresseerden gebruik van de e-mail service.

De website blijft in de lucht maar zal niet meer worden bijgehouden. Het blijft natuurlijk wel mogelijk via de website alle gepubliceerde documenten te raadplegen. Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, ga dan naar - www.minbuza.nl.

Het webteam bedankt alle bezoekers en diegenen die hebben meegewerkt aan het Nederlandse EU-voorzitterschap. Tenslotte wensen wij onze collega's van - www.eu2005.lu alle succes toe in het komende halfjaar.