NMBS

Treindienst aangepast voor eindejaarsperiode

14/12/2004

De periode rond de eindejaarsfeesten is voor velen de gelegenheid om een kleine pauze in te lassen in hun professionele bezigheden. Omdat er daardoor duidelijk minder volk in de treinen zit, past de NMBS haar aanbod in die periode aan. Behalve op 31 december is het aanbod vergelijkbaar met dat op brugdagen: dan rijden er minder piekuurtreinen (P-treinen).

De treindienst wordt zoals ieder jaar aangepast omdat de vraag van pendelaars in de eindejaarsperiode daalt.
· Van 20 tot 24 december en van 27 tot 30 december rijden de treinen volgens de dienstregeling geldig op weekdagen, maar in een afgeslankte versie zoals ook tijdens de jaarlijkse vakantie het geval is. Dit betekent concreet dat er niet wordt geraakt aan de basistreindienst met IC-, IR- en L-treinen, maar dat slechts ca. tweederde van de P-treinen rijdt. De geschrapte treinen zijn in het spoorboekje en op de gele dienstregelingsaffiches in de stations aangeduid met het pictogram p.
· Op 31 december zijn er meestal nog minder pendelaars. De treinen rijden dan volgens de zondagdienstregeling, met hier en daar een aanpassing. Op die manier wordt op alle verbindingen die door de week worden bediend een minimale dienstverlening gegarandeerd. Om de klanten correct te informeren van deze tijdelijke aanpassingen van de dienstregeling, worden ze aangekondigd op affiches, via de omroepinstallatie en videoschermen in de stations, en aangekondigd op de trein. In de loop van deze week wordt in de stations een brochure verspreid waarin alle aanpassingen zijn opgenomen. Deze brochure is ook beschikbaar op de NMBS-website. De voorwaarden voor het gebruik van bepaalde commerciële formules die recht geven op 50% korting, worden versoepeld. De geldigheidsduur van het Weekendbiljet wordt uitgebreid van vrijdag 24 december ('s avonds) tot 2 januari. Het 'Een dag aan zee / Een dag in de Ardennen'-tarief geldt van 25 december tot 9 januari.