Gemeente Rotterdam

Om de feestelijkheden rond de jaarwisseling ook dit jaar zo probleemloos mogelijk te laten verlopen zijn de volgende regels van kracht.

Horeca
Voor de openingstijden van Horeca tijdens de jaarwisseling gelden de afspraken zoals die zijn opgenomen in het Besluit collectieve festiviteiten 2004. Dat wil zeggen dat horecagelegenheden tot 06.00 uur geopend mogen blijven. Incidentele verlenging van de sluitingstijd wordt niet verleend.

Verkoop vuurwerk
De verkoop van vuurwerk is dit jaar alleen toegestaan op woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 december tussen 08.00 en 20.00 uur. Het afsteken van vuurwerk mag alleen tussen 10.00 uur op oudejaarsdag (vrijdag 31 december) en de volgende dag (nieuwjaarsnacht, zaterdag 1 januari) 02.00 uur.

Naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede is de wetgeving rondom vuurwerkopslag en -verkoop stevig onder de loep genomen. Dit heeft ertoe geleid dat de punten waar u normaal uw vuurwerk kunt kopen, veel extra veiligheidsmaatregelen hebben moeten nemen. Als door de winkeleigenaar niet aan die voorwaarden is voldaan, mag geen vuurwerk worden verkocht. dit heeft in Rotterdam geleid tot een aanzienlijke vermindering van het aantal vuurwerkverkooppunten. Dit heeft twee mogelijke gevolgen: Ten eerste zal het erg druk zijn bij de verkooppunten. Omdat er in verband met de veiligheid maar een beperkt aantal mensen in de winkel mag zijn, zal dit leiden tot wachtrijen. Ga daarom zo vroeg mogelijk uw vuurwerk kopen en maak gebruik van de bestelmogelijkheden die winkels bieden zodat u alleen nog maar uw bestelling hoeft af te halen. Dit zorgt voor een veel snellere doorstroming.
Ten tweede zal er meer illegaal vuurwerk in omloop komen. De politie zal hier streng op controleren. Illegaal vuurwerk wordt vaak op onveilige wijze verpakt en voldoet lang niet altijd aan de kwaliteitseisen die er aan worden gesteld. wees daarom alert op vuurwerk dat voor 29 december is verkregen of dat u buiten de vaste verkooppunten wordt aangeboden.

Afsteken vuurwerk
In de directe omgeving van dierentuinen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, kinderboerderijen, asiels of maneges mag geen vuurwerk worden afgestoken. Bureau Halt en de politie pakken vuurwerkovertreders aan. Ondanks alle campagnes zijn er nog steeds jongeren die buiten de toegestane tijd vuurwerk afsteken. Vaak gaat dit om de gevaarlijke en daarom verboden strijkers. Jongeren die door de politie worden aangehouden wegens een vuurwerkovertreding krijgen, afhankelijk van hun leeftijd en eventuele eerdere overtredingen, de keuze tussen een boete of het verrichten van werkzaamheden. De jongere die kiest voor de taakstraf wordt naar het vuurwerkspreekuur van Halt verwezen om te horen waar, wanneer en hoeveel uur er gewerkt moet worden.

Voorlichting op basisschool
Zowel bureau Halt als de politie hebben voorlichting gegeven over vuurwerk op zowel de basisscholen in Rotterdam als de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Tijdens deze voorlichting zijn alle aspecten over het gebruik van vuurwerk, zoals veiligheid, regelgeving en gedrag aan de orde geweest

Bron: Bestuursdienst, 22-12-2004