Gemeente Gouda


vreugdevuren beperkt toegestaan met oud en nieuw (23/12/2004)

Op oudejaarsavond 2004 vinden op drie locaties in Gouda een vreugdevuur plaats: in Kort Haarlem (op het speelterrein aan de zuidzijde van het gebouw van de tafeltennisvereniging ILAC), in de Kadebuurt (achter de Schouwburg) en op een nieuwe plek in het Weidebloemkwartier, het trapveldje bij het Ranonkelplantsoen. Deze nieuwe plek is tot stand gekomen na overleg tussen bewoners, brandweer, politie en gemeente.

Aan het ontsteken van de vreugdevuren zijn voorwaarden verbonden. Zo dient uitsluitend onbewerkt hout gebruikt te worden. De brandstapel mag pas op oudejaarsdag worden opgebouwd. Om 20.00 uur mag het vreugdevuur worden ontstoken. Om uiterlijk 01.00 uur nieuwjaarsdag moeten alle vuren gedoofd zijn. Alle aanwijzingen gegeven door of namens de gemeente en/of de politie en/of de brandweer - dienen stipt te worden opgevolgd.

In het verleden werd voor het stoken van vreugdevuren tijdens de nieuwjaarsviering ontheffing aangevraagd door personen of buurtverenigingen. In verband met angst voor mogelijke aansprakelijkheidsclaims vragen deze personen/buurtverenigingen sinds 2003 geen ontheffing meer aan. In 2003 heeft het college van B en W besloten dat de gemeente zelf de vreugdevuren organiseert en ontheffing verleent voor drie plaatsen in de stad. De organisatie van de vreugdevuren in 2003 is geëvalueerd. Politie en brandweer adviseerden de vuren dit jaar weer te organiseren. Illegale vuren (op andere plaatsen) worden niet getolereerd; brandweer en politie grijpen direct in.


-- einde bericht --