Politie Gelderland-Zuid

Gezamenlijk veiligheidsoptreden tijdens jaarwisseling 2004-2005

Regionaal 27-12-2004 - (07)

Tijdens de komende jaarwisseling is de inzet van de hulpverleningsdiensten in Gelderland-Zuid gericht op een veilig en ordelijk verloop van de oudejaarsnacht. Hiervoor hebben de betreffende diensten - politie, brandweer en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie bij ongevallen en rampen - gezamenlijk afspraken gemaakt over het optreden tijdens de jaarwisseling in Gelderland-Zuid.

De politie gaat tijdens de jaarwisseling te werk volgens het principe 'vriendelijk waar het kan en streng waar het moet'. De geneeskundige hulpverlening richt zich op het zo snel en zo adequaat mogelijk verlenen van hulp in een zo veilig mogelijke omgeving. De hulpverlening is volgend op de inzet van brandweer en politie. Ambulances en eventuele coördinatie worden op verzoek van politie en brandweer ingezet. De normale hulpverlening gaat uiteraard ook gewoon door.

Uitgangspunten
De regionale politie-inzet wordt gekenmerkt door de filosofie van 'kennen en gekend worden'. Dit houdt in dat zoveel mogelijk lokale politiemensen dienst doen in hun eigen werkgebied en daardoor herkenbaar en aanspreekbaar zijn. Ook wordt voorafgaand aan de jaarwisseling een inventarisatie gemaakt van plaatsen waar mogelijk politie-inzet gewenst is. Hiermee wordt beoogd problemen in een vroeg stadium te signaleren. De politie wil dáár aanwezig zijn waar zij daadwerkelijk noodzakelijk is. Een aantal politiemensen werkt gedurende de jaarwisseling in ME-verband.
Tegen personen die zich tijdens de jaarwisseling misdragen en de openbare orde verstoren, door bijvoorbeeld het plegen van vernielingen en geweldsmisdrijven, treedt de politie op. Zij worden aangehouden en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Met het Openbaar Ministerie in Arnhem zijn afspraken gemaakt over een snelle reactie van de zijde van Justitie.

Vreugdevuren
Vreugdevuren worden slechts getolereerd op die plaatsen die door gemeenten daarvoor zijn aangewezen. Op andere plaatsen wordt opgetreden tegen mensen die toch vreugdevuren aansteken of voorbereidingen daartoe treffen. Ook wordt direct opgetreden tegen mensen die de bluswerkzaamheden willen belemmeren.

Vuurwerk
Sinds maandag 8 november zijn binnen onze regio twee vuurwerkteams van start gegaan, met als doel illegaal vuurwerk op te sporen. Dit om gevaarlijke situaties, zoals opslag van vuurwerk in een woonwijk, zoveel mogelijk te beperken. De aanpak van het vuurwerkprobleem gebeurt in overleg met onder andere de gemeenten en het Openbaar Ministerie.
Het succes van de teams om vuurwerkoverlast tegen te gaan, hangt ook af van de medewerking van het publiek. Wie informatie kan geven over verkoop van illegaal vuurwerk of opslag daarvan, of locaties waar bijvoorbeeld hoeveelheden brandbaar materiaal worden verzameld, kan de politie bellen via 0900-8844. Mensen kunnen de informatie desgewenst ook anoniem doorgeven via meldpunt M, op telefoonnummer 0800-7000. Het afsteken van legaal vuurwerk mag op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Het afsteken van vuurwerk buiten deze tijden is verboden. Ook het in bezit hebben van illegaal vuurwerk is strafbaar.

Internet
Voor meer informatie over (illegaal) vuurwerk, verkooppunten en toegestane hoeveelheden
zie www.politie.nl/gelderland-zuid/projecten/vuurwerk is altijd actuele informatie over het politiewerk te vinden. Ook in uw wijk of woonomgeving.