Het Nederlandse Rode Kruis

31 december 2004
Nederlandse Rode Kruis stuurt ladingen hulpgoederen naar rampgebied




Op 30 december vertrok een vlucht met hulpgoederen van het Nederlands Rode Kruis van Schiphol via Dubai naar Medan (Indonesië). De vracht bestond uit 9600 dekens, 1500 keukensets, 62.400 m2 plastic, 7200 jerrycans van 10 liter en 5 medische sets voor het opzetten van een uitgebreide EHBO-post. Zaterdag 1 januari 2005 vertrekt een derde hulpvlucht van Schiphol naar Colombo met hulpgoederen waaronder 27.000 dekens, 1500 keukensets, 6000 jerrycans van 10 liter, 218.640 m2 plastic en 8000 body bags.



De omvang van de ramp neemt nog steeds toe: het dodencijfer moet voortdurend naar boven worden bijgesteld. Het internationale Rode Kruis gaat op dit moment uit van 125.000 doden, 500,000 gewonden, 1 miljoen ontheemden en 160,000 daklozen. Indonesië, Thailand, India en Sri Lanka zijn zwaar getroffen door de ramp. Het internationale Rode Kruis en de Rode Kruis en Rode Halve Maan-verenigingen in de regio zijn al sinds de ramp actief. Magazijnen met noodhulpspullen zoals tenten, dekens en klamboe´s worden aangesproken. In totaal werken er duizenden lokale Rode Kruis-vrijwilligers in het rampgebied. De hulpverleners hebben dringend behoefte aan tenten, schoon water en medicijnen om epidemieën de kop in te drukken.

Hulp op de langere termijn

Foto Reuters / www.alertnet.org

Naast het verstrekken van directe noodhulp is een eerste inventaris gemaakt door het internationale Rode Kruis. Voor een periode van zes tot acht maanden wordt ingezet op hulp aan twee miljoen mensen voor een totaal bedrag van 53 miljoen euro. Het Nederlandse Rode Kruis zal daaraan voorlopig 1 miljoen euro bijdragen.

De materiele hulp in de komende maanden zal vooral besteed worden aan: Onderdak en bouwmaterialen, kleding en textiel, voedsel en zaaigoed, medische hulpmiddelen en eerste hulp-benodigdheden, gebruiksvoorwerpen en gereedschap, overige hulpgoederen en 10 eru´s (emergency respons units), dat zijn kant-en-klare eenheden ingericht voor bijvoorbeeld gezondheid, logistiek en telecom.

Acties om geld in te zamelen
Op Giro 555 is al 9,3 miljoen euro binnen. Overal in het land wordt geld ingezameld voor de slachtoffers. Veel lokale Rode Kruis-afdelingen collecteren voor giro 555: u kunt in uw woonplaats collectebussen vinden op plaatsen als winkels, sportscholen, bibliotheken en theaters. Op 6 januari zal er een grote landelijke inzamelingsactie plaatsvinden.


Meer informatie:

* Website van de Samenwerkende Hulporganisaties
* Mensen van over de hele wereld, die onwetend zijn over het lot van hun familie en vrienden na de ramp in Zuid Oost Azie, kunnen op de site van ICRC terecht. Hier kunnen ze informatie opvragen over mensen uit het gebied of een vermist familielid registreren. familylinks.icrc.org

* Website van het Internationale Comité van het Rode Kruis
* Website van de Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen

* Wilt u kleding of goederen geven of afreizen naar het rampgebied? Lees eerst dit!

Foto homepage: Reuters / www.alertnet.org