Nederlandse Vereniging van journalisten

Hulp aan collega's in Atjeh:
Reporters Respond en Free Voice doneren 10 000 euro

Zeker drie journalisten zijn omgekomen op Atjeh door de tsunami op tweede kerstdag. Daarnaast worden er zeker 80 medewerkers van het enige dagblad van Atjeh, `Serambi Indonesia', vermist. Het onafhankelijke NVJ hulpfonds Reporters Respond en Free Voice (een hulporganisatie van de dagbladuitgevers verenigd in de NDP, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ) steunen de getroffen journalisten of hun gezinnen op Atjeh met een eerste donatie van 10.000 euro.

Een van de omgekomen journalisten M. Kur werkte voor Kontras, de twee andere, R. Ishak en Erisnawaty werken voor het dagblad `Serambi Indonesia'. Het lot van acht andere journalisten is nog onzeker. In totaal worden tachtig medewerkers die betrokken zijn bij de productie van het dagblad nog vermist.

De tsunami heeft de gebouwen van Serambi verwoest. Serambi is de afgelopen jaren een belangrijke bron voor onafhankelijke informatie over de oorlog in de Atjeh provincie. De journalisten van de krant werden voortdurend geïntimideerd en aangevallen door zowel het Indonesische leger als de afscheidsbeweging Vrij Atjeh (GAM). Onder de acht vermisten zijn behalve Serambi journalisten er nog twee collega's van Kontras en een radiojournalist. NVJ-secretaris Hans Verploeg beschikt over hun namen.

Via Reporters Respond probeert de NVJ steun te geven aan getroffen journalisten of hun nabestaanden. We doen dat in nauwe samenwerking met onze zusterorganisatie AJI (de alliantie van onafhankelijke journalisten in Indonesië). AJI beschikt over gedetailleerde gegevens over de situatie de journalisten en hun gezinnen in de provincie Atjeh.
Uw eventuele bijdrage is welkom, meteen na de ramp ontving Reporters Respond al een eerste gift van 1000 euro voor de getroffen collega's op Atjeh.

Reporters Respond, postgiro 54030, Amsterdam

Met vragen kunt u terecht bij Hans Verploeg