Gemeente Hoorn


Hoorn stort 1 euro per inwoner voor slachtoffers ramp

Oproep aan alle gemeenten om 1 euro per inwoner te storten

Persbericht d.d.: 29 december 2004, aangevuld 30 en 31 december 2004 en 3, 4, 5, 6 en 11 januari 2005

Op initiatief van de gemeenteraad en met de volle steun van B en W heeft het gemeentebestuur van Hoorn op 29 december 2004 besloten
1 euro per inwoner over te maken voor de hulp aan de slachtoffers van de ramp in Azië. In totaal heeft de gemeente EUR 68.000 overgemaakt. Hoorn heeft alle andere gemeenten via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opgeroepen eveneens 1 euro per inwoner over te maken. De reactie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten luidt: 'De VNG werkt er graag aan mee om dit initiatief onder de aandacht van alle gemeenten te brengen, met de aanbeveling van het college van Hoorn aan alle collega's om deze actie over te nemen. Wanneer alle gemeenten zouden meedoen, kunnen de slachtoffers een bedrag van 16 miljoen euro tegemoet zien: een belangrijke morele steun en een substantiële financiële bijdrage aan de hulpverlening.'

Onmiddellijk na het bekendmaken van het initiatief kwamen er van allerlei kanten positieve reacties binnen: "Wat een geste, de gemeente Hoorn is voor mij onbetwist de beste stad van Nederland". "Een dikke tien". "Na allerlei slechte bouwfraudeberichten kan ik eindelijk weer eens trots zijn op onze mooie stad". "Ik las het op teletekst en ben zeer verguld uit Hoorn te komen. Ik woon daar al geruime tijd niet meer, maar ga onmiddellijk mijn nieuwe gemeente Den Haag aanschrijven om uw voorbeeld te volgen".

Dit zijn enkele van de reacties op ons initiatief om 1 euro per inwoner voor hulp aan Azië te doneren. Een enkele reactie is negatief. Ook andere gemeenten vragen ons om informatie. Men is vooral positief verrast door onze snelle manier van werken. Het is zoals onze wethouder Jack van Es zegt: "Bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere besluitvorming. Zo'n besluit neem je vanuit je hart. Bij alle ellende die daar aan de hand is, zijn onze problemen volstrekt irrelevant."

Steeds meer gemeenten doen mee
De eerste gemeente die besloot het Hoornse voorbeeld te volgen en ook
1 euro per inwoner over te maken naar giro 555, was het Groningse Menterwolde, op de voet gevolgd door de stad Sneek, die trots bekendmaakte als eerste Friese stad aan de actie mee te doen. Ook de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben besloten 1 euro per inwoner naar giro 555 over te maken. Samen storten zij een totaalbedrag van 2.085.000 euro, te weten: 740.000 euro van Amsterdam, 600.000 euro van Rotterdam, 470.000 euro van Den Haag en 275.000 euro van Utrecht.
Alkmaar, Bloemendaal, Liesveld, Ouderkerk, Voorhout, Wassenaar, Almere, De Bilt, Wageningen, Nieuwegein, Nijmegen, Zundert en Hellevoetsluis doen eveneens mee. De West-Friese gemeenten laten zich evenmin onbetuigd: Andijk, Wervershoof, Wester-Koggenland, Stede Broec, Venhuizen en Wieringermeer maken evenals Hoorn 1 euro per inwoner over naar giro 555. Obdam maakt 1 euro per inwoner over naar de stichting Velsen helpt Galle. Galle is een zusterstad van Velsen in Sri Lanka. De zes overige West-Friese gemeenten zijn ook van plan het Hoornse voorbeeld te volgen en leggen dit voor aan hun gemeenteraden.
---