Gemeente Zwolle

Nieuwjaarsspeech voor de burgers Henk Jan Meijer, 3 januari 2005

Dames en heren,

Na dit spetterende begin waarin u kennis hebt kunnen maken met onvermoede talenten van het college, wil ik graag het woord tot u richten. De boodschap die we zojuist gebracht hebben is ernstig en oprecht, maar de toon was luchtig. Nu laat ik wat serieuze klanken horen in mijn nieuwjaarsboodschap; echte harmonie ontstaat tenslotte doordat alle stemmen en partijen tot een meeslepende melodie worden samengevoegd, doordat er een harmonie der sferen ontstaat.

Stappen voorwaarts
Het is niet louter vreugd in het leven. Ik geef toe: wanneer je in Zwolle woont, is er veel reden tot vreugd. We hebben een mooie stad met prachtige mensen. Die stad is het afgelopen jaar nog mooier geworden door de werken die erin verricht zijn, de stappen voorwaarts die we gemaakt hebben, de eerste palen van het nieuwe theater en Voorsterpoort. En, wat meer is, we leven in vrede en in betrekkelijke veiligheid.

2004 was een goed jaar. Zwolle doet het economisch goed. We scoren al vijf jaar hoog in allerlei metingen, waarvan die van Elseviers magazine wel het bekendste is. Ook wij merken wel iets van economisch mindere tijden, maar toch: we doen het nog goed. We zitten er ook bovenop om te zorgen dat het goed blíjft gaan. Het motto wordt dan ook: 'Geen praatjes maken, maar palen slaan.'

Vrede en veiligheid
Ik heb net al even aangestipt dat we in Zwolle in vrede en veiligheid leven. Maar onze wereld, dames en heren, is groter dan Zwolle. Nog geen negen dagen geleden, op Tweede Kerstdag, bleek dat op wrede wijze toen we opgeschrikt werden door de tsunami in Zuidoost-Azië. Inmiddels zijn er tal van initiatieven voortgekomen uit de stad. Wij sluiten als gemeentebestuur daarbij aan. Namens het college en de raad maak ik vanavond bekend dat wij als gemeente Zwolle een gebaar maken naar de getroffenen door 1 euro per inwoner over te maken naar giro 555. Ik heb bovendien vandaag de VNG opgeroepen meer structurele steun van Nederlandse gemeenten aan wederopbouwprojecten te coördineren. Zwolle wil daar graag in participeren. De vele acties in de stad zijn hartverwarmend. A.s. vrijdagavond is er een Benefietvoetbalwedstrijd tussen FC Zwolle en Be Quick waarvan de opbrengst naar 555 gaat en zaterdagmiddag zijn er vanaf 16 uur activiteiten voor kinderen in de IJsselhallen voor het goede doel, met ´s avonds om 19 uur een Benefietconcert voor heel Zwolle en wijde omstreken. Wij als gemeente faciliteren al deze acties waar we maar kunnen.

Theo van Gogh
De afgelopen negen dagen is er veel gebeurd in de wereld, wat ons diep geschokt heeft. Maar de afgelopen negen weken is er ook in ons eigen land veel gebeurd. Het einde van 2004 werd gekenmerkt door een grimmiger sfeer in de maatschappij. Door maatschappelijke en sociale onrust. De gebeurtenissen na de moord op Theo van Gogh zijn zorgelijk. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Zwolle. Want ook bij ons hebben die gebeurtenissen aanleiding gegeven tot het nemen van actie. De waakzaamheid van politie en gemeentebestuur is verhoogd. Zwolle is een blinde vlek op de kaart van onrusthaarden. Dat moet zo blijven. Dat vinden wij als gemeentebestuur, dat vinden de ordehandhavers, dat vindt elke zinnige burger van Zwolle. Veiligheid en integratie staan ook bij ons hoog op de politieke agenda. We hebben intensieve gesprekken gevoerd met belangrijke partijen in de samenleving. Met afgevaardigden van alle religieuze groeperingen die Zwolle rijk is. En de conclusie was: samen komen we eruit, samen houden we Zwolle leefbaar en veilig. Niet door alleen te praten, maar door de handen uit de mouwen te steken en elkaar de hand te reiken bij het bouwen aan een veilige samenleving.

Dialoog en cultuur
Dat doen we door de dialoog aan te gaan, elkaar te leren kennen en daarna beter te leren kennen. Niet alleen in formele gesprekken, maar ieder dag en elk uur. Onbekend maakt onbemind. Schept angsten voor elkaars cultuur en achterdocht tegenover elkaars riten en gewoonten. Maar met mensen die je kent, kun je beter in harmonie leven.
Zwolle is een stabiele samenleving. Met elkaar redden we het in deze onzekere tijden. Niet vanuit angst, maar zelfbewust en vol zelfvertrouwen met een duidelijk en daadkrachtig gemeentebestuur. En ´duidelijk en daadkrachtig´ zijn geen synoniemen van ongenuanceerd, onbeschaafd, onzorgvuldig en onverdraagzaam. Laten we onze bestuurlijke cultuur niet verloochenen.

Want cultuur is in alle opzichten een rijk bezit. Van het samenvoegen van culturen, kan de stad nog rijker worden, als we dat goed aanpakken. Er moet ruimte zijn om je cultuur uit te dragen, ruimte om die cultuur te beleven en ruimte om anderen ermee kennis te laten maken. En dat geldt over en weer. Wie geen kennis wil nemen van de Zwolse cultuur, moet ergens anders gaan wonen. Maar dé Zwolse cultuur, dat zijn wij. Dat bent u, dat ben ik, dat is uw Marokkaanse buurman en de emigrant uit Friesland. In dat kader noem ik ook de Ambachtsschool en de culturele werkplaats R10 die vandaag voor de aankleding hebben gezorgd.

Creativiteit
Onze stad zit vol creativiteit van allerlei soort. Twee jaar geleden hadden we de Week van het Bezoek. Als College hebben we in een week tijd bijna tweehonderd bezoeken afgelegd aan burgers, verenigingen en instellingen in Zwolle. We wilden graag weten wat er leefde onder u. Dat hebben we geweten! U heeft ons gevoed met ideeën, feiten en informatie en daar hebben we inspiratie en creativiteit uit geput. Daarna zetten we die bezoeken op wekelijkse basis voort onder de noemer Het College op Bezoek.
Het komende jaar willen we graag weer nieuwe bronnen van creativiteit aanboren, een nieuwe impuls geven aan onze relatie met de burgers. Daarom hebben we van 4 tot en met 9 april de Week van de Stad gepland. Een week waarin we met u in gesprek willen komen over wat u en ons bezighoudt, waarin we willen zien wat u te bieden heeft en samen met u tot creatieve oplossingen willen komen van zaken waar we gezamenlijk over nadenken in onze stad.
In de komende weken kunt u meer informatie over de Week van de Stad tegemoet zien. We hopen dat u de handschoen massaal oppakt en ons de stad in al zijn facetten toont. Wij, als college, zien daarnaar uit en u hopelijk ook.

Harmonie
Bluesmuziek, dames en heren, komt voort uit onbehagen. De makers waren niet gelukkig met hun situatie en zetten die onvrede om in cultuur: in prachtige muziek die ze samen maakten. In bluesmuziek brengen alle stemmen en partijen samen een meeslepende harmonie, zo begon ik mijn toespraak en ik eindig er ook mee.
Het is mijn wens dat we in Zwolle in harmonie, veiligheid en in goede sfeer met elkaar kunnen leven. 2005 ligt voor ons, het jaar ligt nog helemaal open. Ik wil u uitdagen om er samen met mij, samen met ons, voor te gaan dit jaar. Om onze cultuur in kaart te brengen, uit te dragen en samen het Zwolse bluesgevoel om te zetten in creatieve daden. Dames en heren, ik wens u allen namens college en raad een heel goed, gezond en cultuurrijk 2005. Ik wens ons allen toe dat het Zwolse bluesgevoel ons aanzet tot grote daden voor onze stad, daden die we samen verrichten met respect voor elkaar en ieders cultuur. Laten we nog eenmaal samen zingen.


---