Gemeente Oirschot

Culturele Prijs 2004 naar Aktie Komitee Oost- West- en Middelbeers

Het Aktie Komitee Oost-, West- en Middelbeers ontvangt de Culturele Prijs 2004

De Culturele Prijs Oirschot 2004 is uitgereikt aan het Aktie Komitee Oost- West- en Middelbeers. Zij kregen de prijs van 500,-- uit handen van burgemeester Speetjens tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oirschot op 1 januari. Het Comité Culturele Prijs heeft deze keuze gemaakt, omdat de leden van het Aktie Komitee een grote bijdrage leveren aan het in ere houden van de tradities van de Beerse gemeenschap.

Motivatie

In juni 2003 vierde het Aktie Komitee Oost- West- en Middelbeers haar vijftigjarig bestaan in het Oude Kerkje te Middelbeers. Aan de hand van een tentoonstelling werd de geschiedenis van de afgelopen jaren in beeld gebracht. Ook daaruit bleek, dat bij de activiteiten die door het Aktie Komitee worden georganiseerd, deelname van een zo groot mogelijk deel van de gemeenschap hoog in het vaandel staat. Jong en oud komen aan bod. Er is veel aandacht voor traditionele gebruiken zoals volksdansen en vendelzwaaien. Regelmatig worden hiervoor de Beerse gilden en harmonie en drumband De Vriendschap ingeschakeld.

De oprichting van het Komitee vond kort na de Tweede Wereldoorlog plaats door burgemeester Smulders, met als doel de organisatie van de jaarlijks terugkerende bevrijdingsfeesten voor de inwoners van Oost-, West- en Middelbeers. In de loop der jaren werd dit uitgebreid met de organisatie van de kermis, de dodenherdenking en de viering van koninginnedag. Opvallend waren de Daf-rallys, die na de schenking van het eerste Dafje aan mevrouw Smulders in het begin van de jaren zestig werden gehouden, en die in 1990 en 2000 nog eens herhaald werden. Ook het inhalen van Sinterklaas en zijn bezoek aan beide Beerse basisscholen neemt het Komitee al jaren voor zijn rekening. In de afgelopen jaren heeft het Komitee ook aandacht geschonken aan het afscheid nemen van de zelfstandige gemeente Oost-, West- en Middelbeers en er is een millenniumfeest georganiseerd. De festiviteiten rondom de vijftigjarige bevrijding in 1994 werden groots aangepakt. Drie dagen lang was de hele Beerse gemeenschap hierbij betrokken. Vanuit Engeland en Schotland kwamen bevrijders over en op het Doornboomplein werd een monument geplaatst. Sindsdien worden hier jaarlijks bloemen gelegd. Het boek "De Beerzen bevrijd" werd op initiatief van en met medewerking van leden van het comité uitgegeven. In samenwerking met Oirschot en Spoordonk werd het afgelopen jaar de 60-jarige bevrijding gevierd. De leden van het Aktie Komitee Oost-West-en Middelbeers proberen door eigen inzet en de medewerking van velen uit de gemeenschap de tradities in ere te houden en een blijvende plaats te geven in de huidige samenleving. Het Aktie komitee draagt haar steentje bij aan het culturele leven en gelet hierop is een waardering in de vorm van de Culturele Prijs zeer op zijn plaats.