Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Nieuwjaarsreceptie in teken van zeebeving:

Barendrecht stort 40.000 euro op giro 555

BARENDRECHT - Ruim 100 bewoners, medewerkers, bestuurders van verenigingen en andere geïnteresseerden waren afgelopen maandag (gisteren, 3 januari, red.) aanwezig op de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente Barendrecht. In de centrale hal van het gemeentehuis, opgesierd door een zes meter hoge kerstboom, proostten alle aanwezigen onder aanvoering van burgemeester M.Th. van de Wouw op een goed, gezond en respectvol 2005. Een jaar vol nieuwe kansen.

In zijn laatste nieuwjaarsrede sprak de burgemeester, die dit jaar met pensioen gaat, over 2004 als een jaar waarin voor Barendrecht bijzonder veel positieve zaken zijn gebeurd en bereikt. Dit in tegenstelling tot het landelijke en mondiale nieuws. In het bijzonder ging Van de Wouw in op de zeebeving in Azië. Een enorme humanitaire ramp waarvoor hulp dringend nodig is. De burgemeester maakte bekend dat Barendrecht daarom 40.000 euro, 1 euro voor iedere inwoner, stort op giro 555.

Terugblik 2004
Terugkijkend op Barendrecht in 2004 noemde burgemeester Van de Wouw de grootse huldiging van Inge de Bruin, het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels in Carnisselande, de verbouwing van Theater Het Kruispunt, Carnisse Veste, TramPlus, de turnhal op Vaanpark, de opening van de nieuwe begraafplaats, de structuurvisie, de komst van discotheek 'Yellow', het beach soccer toernooi, de profielschets voor de nieuwe burgemeester en een tweede plaats als het gaat om de economische prestaties.

Veiligheid
Het onderwerp veiligheid was traditiegetrouw ook dit jaar één van de hoofdthema's in de nieuwjaarsrede van de burgemeester. Van de Wouw: ,,Als burgemeester en als inwoner maak ik me al een aantal jaar zorgen over de criminaliteit in Barendrecht. Vandaar dat we als gemeente veel energie en geld steken in verbeteringen en oplossingen. In 2004 hebben we veel energie gestoken in het uitvoeren van de nota Integraal Veiligheidsbeleid, de sociale veiligheid van Tramplus waarbij we samenwerken met de RET en de politie, de sociale veiligheid van Carnisse Veste, de collectieve beveiliging van bedrijventerreinen, preventieve maatregelen rondom onder andere de fietsenstalling bij het NS-station, het uitbouwen van de rampenbestrijdingsorganisatie en we gaan door met de inzet van toezichthouders die op vrijdag- en zaterdagavond een extra oogje in het zeil houden.'' Maar, meldde Van de Wouw, hiermee alleen zijn we er niet. ,,We moeten met z'n ALLEN keihard aan de slag om Barendrecht ook daadwerkelijk veiliger te maken. Dat geldt voor de politie, voor mij, voor u en voor alle inwoners van Barendrecht. En dat er actie nodig is, wordt bewezen door de cijfers. Want ook in 2004 is er weer veel gebeurd. Het aantal fiets- en bromfietsdiefstallen in de eerste elf maanden van 2004 bedroeg 505. En dat is veel te veel. Het aantal woninginbraken bleef min of meer gelijk. 165 in 2003 tegen 140 in de eerste elf maanden van 2004. De bedreigingen laten een lichte stijging zien van 25 naar 30 en het aantal vernielingen is ongeveer gelijk gebleven van 337 in 2003 tot 295 in de eerste elf maanden van 2004. Vandalisme heeft de Barendrechtse gemeenschap dit jaar zo'n 170.000 euro gekost, en dat is nog zonder december. Verder is de brandweer tot medio december in totaal 396 maal uitgerukt. De cijfers liegen er wederom niet om. Barendrecht is niet meer dat kleine, rustige dorpje van weleer. Onze gemeente telt bijna 40.000 inwoners.''

Z.O.Z.

Barendrecht in 2005
Ook in 2005 staat het nodige op de Barendrechtse agenda. Zo vertelde de burgemeester komt er een anonieme meldlijn in het eerste kwartaal van 2005, komt er een nota horecabeleid en wordt een nieuw crisisbeheersplan (voorheen Rampenplan) opgesteld. Tot slot riep de burgemeester op tot meer begrip voor de medemens. ,,Inwoners verwachten veel van de Nederlandse overheid en dus ook van de gemeente. Op veel fronten is dat terecht. Maar soms mogen en moeten mensen ook hun eigen verantwoordelijkheid niet uit het oog verliezen. In dat kader wil ik oproepen tot meer begrip voor de medemens. Iedereen heeft in onze maatschappij recht op zijn eigen plekje. Maar in de randstad en ook in Barendrecht is die ruimte schaars. We zullen dus MET en NAAST elkaar in Barendrecht moeten wonen, winkelen en werken. Dames en heren, 2005 is een jaar vol nieuwe kansen. Kansen om elkaar te leren kennen, bruggen te slaan en de eigen horizon te verbreden. Grijp die kans!"

Noot voor de pers,