Partij van de Arbeid


Den Haag 4 januari 2004


Vragen van de leden Van Dam en Wolfsen (PvdA) aan de ministers van Justitie en van Economische Zaken


over ontslagzwendel in de ICT-branche en overtreding van het spamverbod


* Herinnert u zich de antwoorden op de vragen van de leden Bussemaker en Van Dam over ontslagzwendel in de ICT-branche?


* Wanneer is het aangekondigde onderzoek van start gegaan en wat is de voortgang? Is er zicht op vervolging?


* Is het correct dat tenminste één van de mogelijke betrokkenen bij genoemde zaak, te weten de heer Van V., eveneens betrokken is bij de stichting Yellow Monday c.q. Purple Friday, één van de organisaties die recent door de OPTA beboet werd voor overtreding van het spamverbod?


* Is betrokkene al vaker onderwerp van onderzoek geweest?


* Is bekend of kunt u laten nagaan of de mogelijke betrokkenen bij de ontslagzwendel P. en/of Van V. al dan niet als bestuurder van een stichting of B.V. of andere rechtspersoon betrokkenen zijn geweest bij of bekend zijn in andere nog lopende of al afgedane faillissementen of surseances? Zo ja, welke?


* Was mogelijk te voorkomen geweest dat vele abonnees van mobiele telefonie gedupeerd zijn door Yellow Monday, indien het onderzoek en de mogelijke vervolging in de ontslagzwendelzaak zou zijn afgerond?


* Wat vindt u ervan dat betrokkene klaarblijkelijk zonder enige hinder nieuwe dubieuze initiatieven kan ontplooien?


* Op welke wijze voorkomt u of kunt u in zijn algemeenheid - voorkomen dat bestuurders van stichtingen of B.V. s die betrokken zijn geweest bij dubieuze activiteiten en daarbij misbruik hebben gemaakt van een stichting of B.V., zich opnieuw als bestuurder laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel?


* Zal de overtreding van Yellow Monday ook strafrechtelijk worden onderzocht, aangezien volgens de OPTA ontvangers van ongevraagde sms-jes 1,10 euro per bericht in rekening werd gebracht en afmelden moeilijk was en het dus de schijn heeft dat ontvangers bewust geld afhandig werd gemaakt door middel van de ongevraagde sms-service?


* Bent u het met ons eens dat de overtreding van Yellow Monday een sprekend voorbeeld is waarom strafrechtelijke handhaving van het spamverbod soms wenselijk kan zijn?


* Kunnen gedupeerden hun kosten verhalen op Yellow Monday of de personen achter deze stichting?


Aanhangsel Handelingen nr. 1631, vergaderjaar 2002 2003 en Aanhangsel Handelingen nr. 1172,


vergaderjaar 2003 2004.


http://www.opta.nl/asp/nieuwsenpublicaties/persberichten/document.asp?id=1506 en http://www.freewebs.com/belverbs/