Gemeente Soest

Nieuwjaarsreceptie gemeente Soest druk bezocht

Datum: 04/01/2005

Zo'n vierhonderd mensen bezochten gisterenavond de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Soest. Tijdens een gevarieerd programma maakte burgemeester drs. J.J.L.M. Janssen bekend dat de gemeente Soest één euro per inwoner, in totaal 45.000 euro, stort op het gironummer 555 voor de slachtoffers van de aardbeving in Zuidoost Azië. Dit is een initiatief van de acht fractievoorzitters in de gemeenteraad.

Floris, de 45.000ste inwoner van Soest
Ook overhandigde de burgemeester de 45.000ste inwoner van de gemeente Soest - Floris Johan Joost Bruinsma, geboren op 18 oktober 2004 - een oorkonde. Daarnaast kreeg Floris van de burgemeester een spaarbankboekje met 250 euro.

Minuut stilte voor Azië
Na een minuut stilte voor de slachtoffers van de aardbeving opende Rosamind Faas het programma met een mooi lied. Vervolgens blikte burgemeester Janssen in zijn nieuwjaarstoespraak terug op het afgelopen jaar, een jaar waarin het 975-jarig bestaan van Soest uitbundig werd gevierd. Hij eerde de vele organisaties en verenigingen, én honderden vrijwilligers die de mouwen hebben opgestroopt. De burgemeester noemde de viering van 975 jaar Soest een echt gemeenschapsfeest, met aandacht voor cultuur, historie, sport en traditie. Grote waardering sprak hij uit voor de leden van het Comité Soest 975 Jaar en hun voorzitter Cees Vos. Voor het nieuwe jaar 2005 kondigde de burgemeester activiteiten aan in het kader van onder meer de plaatselijk VVV, de Historische Vereniging en Boekhandel van de Ven. Hij eindigde zijn nieuwjaarstoespraak met een oproep aan alle kiesgerechtigden in de gemeente Soest: "Kom stemmen op 19 januari".

Groen voor roodshow
Inwoner van Soest en goochelaar Flip stond op humoristische wijze stil bij het komend referendum op
19 januari. Hij vergeleek de kaart van Hart van de Heuvelrug met een draak die ziek was door de versnippering. Ook was hij in staat de folder 'Heel de heuvelrug, het lukt met een ecoduct' van het Utrechts Landschap te versnipperen en weer als één geheel uit een envelop te halen.

Soester vertelt
Hans Kruiswijk stond in een drieluik stil bij het heden, verleden en de toekomst van Soest. In het eerste deel vertelde hij over de bende van Hees. Een stel schavuiten die het dorpje Hees en omstreken onveilig maakten. In deel twee ging hij terug naar het jaar 1907 en vertelde over Jan Muis, beter bekend als Jan Muus, de laatste plaggenhutbewoner van Soest. Deze moest niets hebben van nieuwigheden zoals tolheffing. In het derde en laatste deel wordt verteld over het jaar 2029. Soest bestaat dan 1000 jaar en twee grijsaards Koos (Koos Janssen, de huidige burgemeester) en Cees Vos (voorzitter Comité Soest 975 Jaar) maken samen de balans op van 1000 jaar Soest: het jongerenhuisvestingsprobleem is dankzij plaggenhutten opgelost, de Eng is nog steeds open, zelfs voorzien van een nieuwe molen. En in paleis Soestdijk is een disco. Zo blijven de gemoederen van Soest ook in het jaar 2029 in beweging.

Prijsvraag
Dorien Baks (14 jaar) won de hoofdprijs van de prijsvraag 'Welke dieren lopen er over de groene brug?'. Deze bestond uit vijf vrijkaartjes voor Dierenpark Amersfoort, een lunch voor vijf personen, een knuffel, een t-shirt en stickers. Helaas kon zij de prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen. Vele andere prijswinnaars waren wel aanwezig. Zij ontvingen uit handen van burgemeester Janssen twee vrijkaartjes voor Dierenpark Amersfoort, een stickervel en twee plastic giraffen.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer