Gemeente Westerveld

4-1-2005
Uitslag enquête nieuw Woonplan

Westervelders over algemeen tevreden over wonen In 2004 is een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de woonwensen van de inwoners van Westerveld. Circa 4.000 huishoudens hebben een vragenlijst ontvangen, alle huurders en 40% van de eigenaar-bewoners. Ruim de helft heeft de lijst ingevuld, wat een prima score is bij dit soort onderzoeken.

Inmiddels is een eerste analyse gemaakt van de uitkomsten van de enquête. De komende maanden worden de resultaten door de gemeente en Actium verder uitgewerkt. Hierbij worden de wensen van de mensen vergeleken met de huidige samenstelling van de bestaande woningen en van de woonomgeving.

Resultaten:

Behoefte aan specifieke woningen voor specifieke groepen In Westerveld is in de komende jaren behoefte aan circa 250 extra woningen. Daarnaast is er een grote spanning tussen de vraag naar specifieke woningen en het aanwezige woningaanbod. Er is vooral behoefte aan goedkopere koopwoningen, seniorenwoningen en huurwoningen voor starters. Naast de vraag van de eigen bevolking is er een vrijwel even grote vraag van huishoudens van buiten de gemeente. Deze wensen vooral middeldure en dure koopwoningen en in beperkte mate koopappartementen voor ouderen.

Naar aanleiding van deze uitkomsten kijken
de gemeente Westerveld en Actium in hoeverre de huidige woningvoorraad beter kan worden afgestemd op de actuele vraag. Zo gaat Actium de komende jaren huurwoningen slopen en vervangen door woningen die beter op de vraag aansluiten. Op deze wijze wordt naast de nieuwbouw in bestemmingsplannen ook in bestaande woonbuurten gewerkt aan het gehecht zijn aan hun huidige woonomgeving. Met name ouderen willen wel een meer passende woning, maar die moet wel op de goede plek en in de juiste prijsklasse liggen. De vraag is zeer specifiek. Met de bouw van seniorenwoningen wordt de doorstroming binnen de bestaande woningvoorraad gestimuleerd en dit wordt van groot belang geacht. De kwalitatieve tekorten zijn namelijk twee tot drie keer zo groot als de 250 woningen die nodig zijn om iedereen onder dak te brengen.

Tevreden over wonen in Westerveld
Een ander onderdeel van het onderzoek is de tevredenheid over het wonen. Over het algemeen kan gezegd worden dat de inwoners van Westerveld tevreden zijn over hun woonsituatie en -omgeving. Circa 95% van de bewoners geeft aan hierover tevreden tot zeer tevreden te zijn. Onder de huurders van Actium is circa een vijfde minder tevreden over de prijs-kwaliteit van de woning. Aandachtspunten zijn vooral toegankelijkheid van de woningen voor minder validen, te kleine oppervlakte van de vertrekken, warmte-isolatie, gehorigheid en beveiliging van de woning.Verbeterpunten voor de woonomgeving zijn vooral: speelgelegenheid voor oudere kinderen en het onderhoud ervan, onderhoud trottoirs, achterpaden en onderhoud groen. Ten aanzien van de voorzieningen is er een hoge waardering voor de sociaal-culturele voorzieningen, de nabijheid van het basisonderwijs, de medische voorzieningen, activiteiten voor ouderen en de wandelmogelijkheden. Als knelpunten worden ervaren: de afstand tot het voortgezet onderwijs, de busverbindingen ,activiteiten voor jongeren. Het beperkte/afgenomen aanbod van winkels dagelijkse levensbehoeften en nabijheid van bank/postkantoor wordt door ruim een kwart van de bewoners als zorgelijk ervaren. Dit geldt ook voor de afstand tot zorgvoorzieningen.

Wat wordt er met deze uitkomsten gedaan?
In 2002 heeft de gemeenteraad het Woonplan voor de gemeente Westerveld vastgesteld. De enquête resultaten worden op dit moment gebruikt voor het actualiseren en verdiepen van dit woonplan. De gemeente werkt hierbij samen met Actium. Deze werkwijze wordt door de provincie erg gewaardeerd en zij heeft gemeente Westerveld aangewezen als proefgemeente voor de ontwikkeling van een Woonplan +. Dit betekent dat het woonplan op dorpsniveau wordt uitgewerkt, waarbij nadrukkelijk wordt gelet op de afstemming van wonen-zorg en welzijn. De provincie neemt deel in de projectgroep die dit woonplan begeleid. De bedoeling is om samen, na de zomer 2005, te komen tot een Woonplan 2005-2010 met een doorkijk naar 2015. In het nieuwe woonplan wordt een visie op het wonen voor de dorpen opgenomen.

Informeren en communiceren
In november 2004 is de raad geïnformeerd over de uitkomsten van de enquête. De raad zal vanuit de kaderstellende rol kaders stellen voor dit Woonplan. In 2005 komen nog diverse overlegrondes met onder andere de dorpsgemeenschappen om een zo groot mogelijk draagvlak voor het woonbeleid tot stand te brengen. De enquête, als spreekbuis van de inwoners van Westerveld, vormt hierbij een belangrijke pijler.