Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Vervoerkamer van start met toezicht op spoor

31-12-2004 / 14:46

Met ingang van 1 januari 2005 start de Vervoerkamer met het toezicht op de spoorsector. De Vervoerkamer krijgt deze bevoegdheden, omdat de Spoorwegwet op 1 januari 2005 in werking treedt. Het toezicht op het spoor houdt in dat de Vervoerkamer toeziet op een non-discriminatoire toegang en reële prijzen voor voorzieningen en diensten op de hoofdspoorwegen, inclusief de aanvullende en ondersteunende diensten,. De Vervoerkamer zal reageren op ingediende klachten, maar kan ook zelf onderzoek instellen. Het gaat daarbij met name om onderzoek van klachten met betrekking tot de netverklaring, de procedure rond de capaciteitsverdeling en de uitkomsten daarvan, de systematiek van de gebruiksvergoeding inclusief de hoogte van de vergoeding en de toegangsovereenkomsten tussen infrastructuurbeheerder en spoorwegondernemingen.

De Vervoerkamer is op 1 januari 2004 officieel van start gegaan en is onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Bij de Vervoerkamer werken momenteel

10 personen onder leiding van mevrouw ir. M.A. Zuurbier. De Vervoerkamer houdt, naast het toezicht op het spoor, toezicht op het openbaar vervoer op basis van de Wet Personenvervoer 2000. In de toekomst worden de toezichthoudende taken naar verwachting uitgebreid met het toezicht op de tarieven van de luchthaven Schiphol en het loodswezen. Dit toezicht zal starten zodra de bijbehorende wetgeving (de Wet Luchtvaart en nieuwe wetgeving op gebied van loodsen) in werking treedt.

Voor meer informatie zie ook www.nmanet.nl onder het kopje `Vervoerkamer'.