Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 4 januari 2005

Jaar 2005 wordt beste beursjaar sinds 1999

Een aantal grote Nederlandse effectenhuizen is het erover eens dat het beursjaar 2005 het beste jaar wordt sinds 1999. Het lijkt erop dat aandelen beter gaan presteren, wat onder andere blijkt uit het potentieel dat de AEX dit jaar heeft. De 'veilige havens', obligaties en vastgoed, worden daarentegen minder aantrekkelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van de financiële website BeursOnline.

De AEX zal, volgens informatie van elf ondervraagde effectenhuizen, doorstijgen naar 387 punten, een winst van 11% ten opzichte van eind december. Dat is heel wat beter dan de magere prestatie (3,1%) van afgelopen jaar, waarin vooral rendement te halen viel in vastgoed en obligaties. Met deze beleggingen moeten beleggers dit jaar juist oppassen. Een stijgende kapitaalmarktrente kan volgens analisten verdere koersstijgingen in de weg staan.

Aandelen zijn dit jaar aantrekkelijker dan vorig jaar, maar analisten wijzen erop dat een goede selectie nog steeds erg belangrijk is. In 2004 presteerden vooral de kleinere beursfondsen erg sterk. De voorkeur van analisten gaat voor dit jaar uit naar deze categorie. Meerdere zakenbanken tippen uitzendbureau USG, softwaremaker Exact, automatiseerder ICT en biotechnologiebedrijf Crucell als kanshebbers.

Kempen & Co, expert op het gebied van 'small caps', waarschuwt opvallend genoeg voor al te veel optimisme. De zakenbank wijst erop dat de kleintjes van de beurs, door hun sterke prestaties, hun korting ten opzichte van de grote bedrijven hebben verloren.

Onder de AEX-fondsen worden Koninklijke Olie, DSM, ING en TPG regelmatig getipt. Een opvallende afwezige in de lijstjes met kanshebbers is chipmachinefabrikant ASML. Het fonds was het slechts presterende aandeel in de AEX in 2004. Toch is het volgens FBS Bankiers nog steeds te duur. Wel is Philips volgens een drietal zakenbanken favoriet, vooral omdat de elektronicaproducent in meerdere markten dan alleen de chipsector actief is.

E I N D E P E R S B E R I C H T

Profiel BeursOnline

BeursOnline biedt particuliere beleggers de meest geavanceerde en gebruiksvriendelijke site om financiële informatie via het internet te raadplegen.

Beleggers krijgen via de site toegang tot actueel nieuws en koersinformatie, strategische beleggingsmodules, research, tips & adviezen en achtergronden.



Ingezonden persbericht