Ingezonden persbericht


Kinderen extra hard getroffen door zeebeving

SOS-Kinderdorpen richt in getroffen gebied 16 noodhulpkampen in

Amsterdam 5-1-2005 - SOS-Kinderdorpen heeft in Zuid-India in de kuststreek Tamilnadu 16 noodhulpkampen ingericht voor kinderen en families die zijn getroffen door de tsunami. Ook in Sri Lanka, in de nabijheid van de ernstig getroffen stad Galle, worden honderden kinderen en getroffen families opgevangen in sociale centra en scholen van SOS-Kinderdorpen.

De SOS-kinderdorpen in Azië zijn tijdens de ramp ongeschonden gebleven. Daarom konden SOS-medewerkers ter plaatse zich direct na de ramp volledig richten op hulp aan de slachtoffers van de zeebeving. Medewerkers van SOS-Kinderdorpen werken met man en macht om voedselpakketten, schoon water en medicijnen te verdelen onder de plaatselijke bevolking. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de plaatselijke autoriteiten en NGO's om de hulp zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen.

Helmut Kutin - president van SOS-Kinderdorpen wereldwijd - deed een dringende oproep op de westerse wereld om zich zoveel mogelijk om het lot van de getroffen kinderen en families te bekommeren. Kutin reisde direct naar het getroffen gebied om van daaruit de hulpactiviteiten zelf te coördineren.

Naast het verspreiden van voedsel, kleding en medicijnen concentreert SOS-Kinderdorpen zich op speciale kinderactiviteiten om het gevaar van ernstige trauma's bij de slachtoffertjes zoveel mogelijk weg te nemen. De organisatie, die al jaren duizenden kinderen in en rond de getroffen gebieden hulp biedt, inventariseert in de komende weken hoeveel weeskinderen langdurige hulp nodig hebben. "Helaas zijn er door deze verschrikkelijke tragedie weer vele weeskinderen bijgekomen. Voor hen zullen we er alles aan doen om zoveel mogelijk nieuwe SOS-kinderdorpen te bouwen om ze zo weer een thuis en een toekomst te geven", aldus Albert Jaap van Santbrink, directeur SOS-Kinderdorpen Nederland.

Over SOS-Kinderdorpen
SOS-Kinderdorpen is een niet-overheidsgebonden, particuliere kinderhulporganisatie, die zich al meer dan 55 jaar wereldwijd inzet voor de opvang van weeskinderen en verlaten kinderen, ongeacht hun nationaliteit, geloof of huidskleur. SOS-Kinderdorpen geeft deze kinderen een blijvend liefdevol thuis en een nieuwe toekomst in hun eigen land. De organisatie is met ruim 450 SOS-kinderdorpen actief in 132 landen, verspreid over alle werelddelen. SOS-Kinderdorpen geeft deze kinderen opnieuw een moeder, broertjes en zusjes, een huis en een dorp. Want ieder kind verdient een thuis.