ChristenUnie


Red Light Alarmnummer komt er Dinsdag 4 Januari 2005 - 13:45

ChristenUnie blij met toezegging minister Donner

Minister Donner heeft positief gereageerd op het voorstel van de ChristenUnie om tot een alarmnummer te komen voor prostituees in nood. Dit is één van de uitkomsten van het prostitutiedebat op 14 december 2004 tussen de Tweede kamer en de minister.

Ter voorbereiding van dit debat had de ChristenUnie het initiatief genomen om een rondetafelgesprek te organiseren met een tiental hulpverlenende instellingen voor prostituees. Naar aanleiding hiervan is een manifest opgesteld genaamd Red Light Alarm waarin een korte analyse van de trends en de effecten van de huidige praktijk staat beschreven en acht aanbevelingen van de organisaties en de ChristenUnie hoe het beter kan. Hieronder wordt kort weergegeven wat de voorlopige uitkomsten zijn van het debat.

1. Het idee van een red light alarm heeft een toezegging gekregen van de minister. Dit idee zal onderzocht worden of en hoe dit in de praktijk uitgevoerd kan worden.

2. De aanbeveling om de minimum leeftijd op te schroeven van 18 naar 21 jaar, strandt op algemene juridische argumenten en regels m.b.t. meerderjarigheid. Het is de consequentie van de legalisatie.

3. Wat betreft de eventuele strafbaarstelling van klanten van illegale prostituees kan een motie hierover waarschijnlijk rekenen op een meerderheid in der Kamer. Het plan van aanpak schakelt de klant al in bij de signalering van illegaliteit. Veel hulporganisaties hebben hier echter wel vraagtekens bij, omdat het klantcontact de enige weg naar de buitenwereld is.
4. Het modelcontract wordt, als het klaar is, naar de Tweede Kamer gestuurd. Er zal over dit modelcontract nog worden overlegd. De zogenaamde vrijwilligheid zal hier zeker aan de orde komen. Het manifest had om verduidelijking van de term vrijwilligheid gevraagd.

5. Er wordt momenteel nagevraagd of werkloze prostituees, die zijn uitgestapt, ook vervangend werk in de bordelen mogen weigeren, wat volgens de ChristenUnie en de organisaties wel zo logisch is. Op dit punt komt zeer binnenkort nadere informatie, met name over de vraag hoe de CWIS hiermee omgaan.

6. Verder zal de minister op aandrang van de Kamer meer aandacht besteden aan nevenverschijnselen van prostitutie en commerciële seks, zoals o.a. chatboxen (op internet) waar minderjarigen bij betrokken kunnen zijn. Ook de seksualisering van de samenleving als zodanig zal onderzocht worden.

7. Tenslotte zal met name nog protocol 13 onder de aandacht gebracht worden en daarbij expliciet verwezen worden naar het manifest.

Coördinator van het manifest Joël Voordewind (ChristenUnie), is zeer tevreden met de uitkomsten van de actie tot nu toe, met name over de toezegging van de minister m.b.t. het Red Light Alarmnummer. We zien nu uit naar het vervolgdebat, wat eind januari of begin februari zal plaatsvinden. Hopelijk kunnen dan andere aanbevelingen uit het manifest ook verzilverd worden, aldus Voordewind.

De deelnemende hulpverleningsorganisaties zijn: Pretty Woman, Landelijk Platform Jeugdprostitutie, Asja / Vrouwenopvang Fryslan, Stichting de Haven, Woman Trafficking, Stichting de Rots, Het Scharlaken Koord, Victory Outreach, Revival Joy en Stichting the Cleft.

Zie ook:
Yvette Lont: Help prostituees met Alarmlijn (persbericht 13-12-2004)
Actie: "Help Prostituees eruit" (persbericht 4-11-2003) Fotoboek overhandiging manifest "Help Prostituees eruit" (4-11-2003)
Opheffing bordeelverbod heeft in Amsterdam niet gewerkt (verslag Het Elfde Uur 11-11-2003)

---