Gemeente Ede

Nummer 01 / Ede, 4 januari 2005

Gemeente verdubbelt opbrengst van actie `Ede voor Azië`

De gemeente Ede zal de opbrengst van de actie `Ede voor Azië` verdubbelen. Het college van burgemeester en wethouders heeft maandag 3 januari in een extra vergadering stil gestaan bij de gevolgen van de zeebeving op Tweede Kerstdag in Zuidoost-Azië. In een ingelast overleg hebben ook de fractievoorzitters in de gemeenteraad met de financiële steun ingestemd. De omvang van de ramp, het aantal slachtoffers en de te ledigen nood zijn argumenten voor het gemeentebestuur van Ede af te wijken van het standpunt om bij rampen geen gemeentegeld beschikbaar te stellen.

Bedrag van 105.000 euro
Ede gaat het resultaat van actie `Ede voor Azië` financieel verdubbelen. De gemeente legt één euro bij voor iedere ingezamelde Euro. Aan deze steun is een maximum gekoppeld van EUR 105.000,-- oftewel omgerekend één euro per inwoner. Als de opbrengst van de actie in Ede een geringer bedrag oplevert, gaat het restant van de gemeentelijke bijdrage naar Giro 555 van de gezamenlijke hulpverleningsorganisaties.

Nieuwjaarstoespraak
In zijn Nieuwjaarstoespraak maandagavond in Cultura in Ede heeft burgemeester R.C. Robbertsen de plaatselijke inzamelactie onder de aandacht van bezoekers en inwoners gebracht. Hij verwees naar de slachtoffers, de vermisten en de daklozen na de natuurramp. ``Hoe betrekkelijk ons leven is, wordt nog eens te meer bevestigd door de diep tragische gebeurtenissen van de afgelopen week in Zuidoost Azië. Het is bijna niet te bevatten hoe rampzalig de gevolgen zijn voor dit deel van de wereld. Gelukkig is er snel hulp uit alle delen van de wereld op gang gekomen. Zo ook in onze gemeente. Als gemeente Ede kunnen en willen we niet achterblijven. Daarom heeft het gemeentebestuur van Ede besloten de opbrengst te verdubbelen van de actie die deze week in onze gemeente door de werkgroep Ede voor Azië wordt gehouden onder het motto: `Eén euro de man, dat is wat Ede kan!`,`` aldus de burgemeester. Vervolgens vroeg hij ook aandacht voor het inachtnemen van drie minuten stilte, waarmee op woensdag 5 januari rond het middaguur in heel Europa de slachtoffers van de zeebeving worden herdacht.

---