Gemeente Ede

nummer 02 / Ede, 4 januari 2005

Tarieven voor Regiotaxi gaan omhoog

De gemeentelijke tarieven voor het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (Regiotaxi) gaan in 2005 omhoog. Per 1 februari gaat het tarief voor Wvg-reizigers uit de gemeente Ede omhoog van EUR 0,40 naar EUR 0,45 per zone. De 65-plussers betalen dan EUR 1,20 in plaats van EUR 1,00 per zone.

Al eerder was in regionaal verband besloten dat het openbaar vervoer-tarief voor Regiotaxi per 1 januari van EUR 1,65 naar EUR 1,70 zou gaan. Dit is gelijk aan de gemiddelde prijsverhoging van het openbaar vervoertarief in het stad- en streekvervoer. De gemeente Ede maakt samen met de gemeenten Wageningen, Rhenen, Veenendaal en Barneveld het vervoer met Regiotaxi De Vallei mogelijk. Het OV-tarief is alle gemeenten gelijk, maar de gemeenten hebben de vrijheid om zelf de tarieven voor 65+ en Wvg-ers vast te stellen. Deze verhoging van de tarieven is volgens het college van burgemeesters en wethouders van Ede nodig omdat het vervoer per Regiotaxi nog steeds toeneemt. De kostprijs voor een rit is veel hoger dan het tarief dat de reizigers betalen. Ondanks de tariefverhogingen heeft de gemeente Ede toch een tekort van EUR 32.000 op de begroting. In het voorjaar zullen nieuwe maatregelen worden genomen om het begrotingstekort op te heffen. Het gemeentebestuur tracht daarbij de reizigers zoveel mogelijk te ontzien.

Kostenbesparing
Er zijn al een paar maatregelen genomen die tot kostenbesparing moeten leiden. De reizigers kunnen sinds begin deze weekvan7.00tot24.00 uur gebruik maken van Regiotaxi. Vorig jaar reed Regiotaxi van 6.00 tot 1.00 uur. De ervaring heeft geleerd dat er weinig gebruik wordt gemaakt van de taxi tussen 6.00 en 7.00 uur en na middernacht. De 65+ reizigers betaalden vorig jaar het OV-tarief en moesten een formulier opsturen om achteraf hun korting terug te krijgen. In 2005 wordt de korting direct bij de chauffeur verrekend.
De gemeente Ede zal binnenkort alle WVG-ers en 65+-ers met een pasje voor Regiotaxi een brief sturen waarin de veranderingen worden uitgelegd.

---