Gemeente Breda

College Breda schenkt 168.000 euro aan Zuidoost Azië

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten 1 euro per inwoner, oftewel
168.000, te schenken aan de hulpactie voor de slachtoffers in Zuidoost Azië. Het college wil hiermee onderstrepen dat het gemeentebestuur en de inwoners van Breda zeer begaan zijn met de slachtoffers en overlevenden van de natuurramp in Azië. Op deze manier draagt Breda bij aan het lenigen van de eerste nood en de wederopbouw van de getroffen gebieden.
Het college legt dit voorstel voor aan de gemeenteraad. Het bedrag komt uit de post onvoorzien.

De afgelopen dagen hebben al veel particulieren en organisaties in Breda initiatieven en hulpacties aangekondigd. Het college juicht de initiatieven toe maar hecht er wel aan dat acties aansluiten bij de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Den Haag via gironummer 555. Zo worden hulpacties voor de slachtoffers van de zeebeving niet onnodig versnipperd.

Het college is er zich zeer wel van bewust dat de getroffen gebieden, naast de eerste noodhulp, gebaat zijn bij langdurige, structurele hulp op het gebied van infrastructuur, woningbouw, werkgelegenheid, het herstel van publieke voorzieningen en de nazorg voor de overlevenden. Het college zal dan ook initiatieven die tot die structurele hulp aanzetten, volgen en bezien op welke wijze daarbij kan worden aangesloten.

Tot slot geeft het college ook gehoor aan de oproep van de Europese Unie om woensdag 5 januari om 12.00 uur 3 minuten stilte in acht te nemen en de vlaggen die dag halfstok te hangen. Het staat particulieren en organisaties verder vrij om eveneens de drie minuten stilte en de vlaginstructie in acht te nemen.

Breda, 4 januari 2005