Gemeente Moerdijk


RENOVATIE GEDENKTEKEN

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om 16.500 beschikbaar te stellen voor de renovatie van het gedenkteken op het massagraf op de rooms-katholieke begraafplaats in Zevenbergen.

Tijdens de tweede wereldoorlog tussen 30 oktober en 5 november 1944 vielen er in Zevenbergen 79 slachtoffers door bombardementen en beschietingen. In deze hectische dagen werden de meeste slachtoffers begraven in een massagraf. Omstreeks 1955 is er een gedenkteken, een muur met daarin de namen van de slachtoffers, geplaatst. Vanaf dat moment is de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het gedenkteken nooit geregeld. Het gevolg is dat het gedenkteken nu in slechte staat is. Uit onderzoek is gebleken dat het 16.500 kost om het gedenkteken weer in de oude staat te herstellen.

Het college stelt aan de raad voor om dit bedrag beschikbaar te stellen. Het kerkbestuur van de H. Bartholomeus parochie heeft toegezegd het gedenkteken te onderhouden. De commissie bestuur en middelen buigt zich op 3 februari over het voorstel en de raad besluit op 24 februari.