PERSBERICHT - 2004-12-24

Jacques Garcia zorgt voor modern design met behoud klassieke waarden

Nieuwe luister voor oude glorie van Des Indes

Eigentijdse luxe en grandeur zullen in de loop van 2005 het nieuwe gezicht bepalen van het bekende Haagse vijfsterrenhotel Des Indes. Aan het Lange Voorhout wordt hard gewerkt aan de renovatie van het hotel naar een ontwerp van de internationaal vermaarde interior decorator Jacques Garcia. Vanaf het voorjaar is Des Indes weer open voor het publiek, in mei 2005 moet de verbouwing en herinrichting zijn voltooid.

Het besluit tot renovatie van Des Indes is om allerlei redenen, ook nostalgische, niet gemakkelijk geweest, maar de meesterhand van Garcia zorgt ervoor, dat de historie van het voormalige Haagse stadspaleis geen geweld wordt aangedaan. Maar tegelijkertijd wordt de kwaliteit van de locatie aanzienlijk versterkt, zodat er weer sprake is van een opvallend eigentijds gezicht en moderne faciliteiten.

Klassieke stijl
De 92 kamers worden geheel vernieuwd en behouden dankzij Garcias afgewogen design toch hun voorname klassieke stijl. Maar er komt wèl overal high-speed internet op de kamers.

En in de lounge zowel als in de zes, van alle moderne technische apparatuur voorziene, vergaderzalen, zal overal gebruik kunnen worden gemaakt van wireless internet volgens internationale standaard. Verder wordt het hele hotel voorzien van air-conditioning en krijgt het een health-club van internationale allure.

High Tea
Het restaurant wordt ingericht naar een geheel nieuw en zeer innovatief concept, maar in de bar/lounge, die vanzelfsprekend ook naar nieuw en stijlvol design wordt ingericht, wordt na de heropening weer gewoon als vanouds de befaamde High Tea geserveerd. De liefhebbers daarvan in Den Haag en wijde omgeving hoeven zich dus geen zorgen maken.

Dat laatste geldt ook voor de vaste medewerkers van Des Indes, die vanwege de verbouwing al vanaf juni van dit jaar tijdelijk zijn gedetacheerd bij andere hotels in binnen- en buitenland. Net voor Kerst was dat een goede reden om iedereen tijdens een gezellige Kerstborrrel over de stand van zaken bij te praten en de hele vaste bezetting bij de statige Des Indes-trap op een passend staatsieportret (foto boven) te vereeuwigen.

Presentatie Op internationale beurzen en bij allerlei andere gelegenheden is hotel Des Indes intussen druk bezig zich in zijn nieuwe gedaante te presenteren. Volgens Catharina Holties (foto links), corporate account manager van Le Meridien Hotels & Resorts, de groep waartoe Des Indes behoort, is daar veel belangstelling voor.

Op de International Luxury Travel Market (ILTM) in Cannes bijvoorbeeld toonden begin december talloze bezoekers vanuit de hele wereld bewondering voor Garcias ontwerp en styling. Het was ontzettend leuk om zóveel positieve reacties te krijgen, ook van mensen die het Des Indes van vroeger goed kennen, zei Catharina (foto links).

Stadspaleis
Hotel Des Indes is in 1858 gebouwd als stadspaleis voor Baron van Brienen, een persoonlijk adviseur van koning Willem III. Die verbleef vaak in Den Haag en wilde er een huis waar hij belangrijke gasten kon ontvangen. In 1881 werd het paleis een hotel en na een aantal verbouwingfen en renovaties kreeg het zijn huidige aanzien. Vele beroemdheden waren er te gast. Onder hen Czar Nicolaas van Rusland, Paul Krüger, Winston Churchill, de piloot Lindberg, de Amerikaanse president Roosevelt en de generaals Eisenhower en Montgomery . De laatste Ethiopische keizer, Haile Selassie, verbleef er volgens De geschiedenis van Den Haag door Chris Schram, twee keer en wel in de jaren'20 en in 1956.

Anna Pavlova is in het hotel overleden aan de gevolgen van longontsteking, nadat ze na een treinramp vele uren had geholpen bij het redden van (mede)passagiers. Tijdens de tweede wereldoorlog was het hotel het hoofdkwartier van de Duitsers. Zij hebben nooit gemerkt dat gedurende de gehele oorlogsperiode onderduikers op de bovenste etage hebben gezeten. Deze groep onderduikers heeft de oorlog overleefd dankzij het management van het hotel.

De website van Hotel Des Indes is, net als het hotel zelf, in renovatie.