Gemeente Wageningen

Wagenings erezilver voor de heer P. Hoek en de heer O. van de Vegte

4 januari 2005

De heren P. Hoek en O. van de Vegte hebben dinsdagavond 4 januari uit handen van burgemeester A. Pechtold het Wageningse Erezilver uitgereikt gekregen. Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Beide heren zijn vanaf 1987 als lid van het Erepeloton der Voormalige Binnenlandse Strijdkrachten jaarlijks betrokken geweest bij de kranslegging bij het bevrijdingsmonument en het defilé op 5 mei in Wageningen. Tevens hebben zij als erewacht gefungeerd bij de kranslegging in Wageningen die, ter nagedachtenis aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, op 2 december j.l. bij de herdenkingsplaquette op het 5 Mei Plein plaatsvond.

De heer P. Hoek heeft, samen met een ander lid van het Erepeloton, op 5 mei 1987 de wacht betrokken bij de kranslegging door Z.K.H. Prins Bernhard in Wageningen. Van 1988 tot 1993 heeft de heer Hoek als banierdrager van het Erepeloton jaarlijks deelgenomen aan het defilé op 5 mei. Vanaf 1993 tot en met 2004 is de heer Hoek vervolgens weer als erewacht ingezet bij de kranslegging op 5 mei in Wageningen.

De heer O. van de Vegte heeft vanaf 1988 tot na 1993 als erewacht gefungeerd bij de kranslegging op 5 mei in Wageningen. Na 1993 tot en met 2004 heeft betrokkene als lid van het Erepeloton jaarlijks deelgenomen aan het 5-mei-defilé in Wageningen.

Kort nadat Z.K.H. Prins Bernhard op 5 mei 1983 een krans legde bij het Bevrijdingsmonument aan het 5 Mei Plein, werd deze gestolen. Voor de heer P. Hoek en nog twee leden van het Erepeloton van de Voormalige Binnenlandse Strijdkrachten, vormde dit aanleiding om net zo lang bij het monument op het 5 Mei Plein te gaan staan tot de toenmalige Commissaris van de Koningin, de heer W.J. Geertsema, door middel van een geïmproviseerde plechtigheid een nieuwe krans liet ophangen. Tevens riep de heer Geertsema een aantal organisaties bij elkaar om de 5-mei herdenking in Wageningen een groter karakter te geven. Dit leidde er uiteindelijk toe dat er op 5 mei 1987 voor de eerste keer een defilé in Wageningen plaatsvond.

De heren P. Hoek en O. van de Vegte hebben vanaf 1987 tot en met 2004 deelgenomen aan de kranslegging en het defilé op 5 mei in Wageningen. Dit hebben zij gedaan vanuit een sterk gevoel van plichtsbesef en verbondenheid met Z.K.H. Prins Bernhard, voormalig Ereburger van Wageningen, en uit respect voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven gekomen slachtoffers. De acties van de heer P. Hoek naar aanleiding van het verdwijnen van de krans bij het bevrijdingsmonument in 1983, hebben indirect bijgedragen tot de totstandkoming van het defilé zoals dit vanaf 1987 in Wageningen plaatsvindt. Omdat de heren Hoek en Van de Vegte zich op zo'n bijzondere wijze hebben ingezet voor de Wageningse samenleving, is het Wageningse Erezilver aan hen beiden toegekend.