KNHS


Alles over het Veiligheidscertificaat 4/1/2005

De KNHS, FNRS en SRR werken gezamenlijk aan het verhogen van de veiligheid binnen de paardensport. Dat gebeurt onder andere door het invoeren van het Veiligheidscertificaat voor hippische accommodaties. Het Veiligheidscertificaat is in veel gevallen per 01 januari 2005 verplicht, maar in sommige gevallen geldt er een overgangsregeling. In dit artikel leest u meer over de verplichting voor verenigingen en de aanvraagprocedure.

Wat is het veiligheidscertificaat?
Het veiligheidscertificaat is een certificering van de Stichting Veilige Paardensport (SVP). Het wordt uitgegeven door het Keurmerkinstituut in de vorm van een gevelbord. Het is bestemd voor hippische accommodaties zoals manegebedrijven,
verenigingsaccommodaties en pensionstallen. Het veiligheidscertificaat wordt pas afgegeven als de accommodatie voldoet aan de daarvoor opgestelde veiligheidseisen. Deze veiligheidseisen staan in het handboek Veilig Paardrijden van Stichting Veilige Paardensport ( www.veiligpaardrijden.nl ). De inspecties worden gedaan onder auspiciën van het Keurmerkinstituut door speciaal hiervoor opgeleide inspecteurs.

FNRS ruitersportcentra: verplicht per 01-01-2005 Alle FNRS ruitersportcentra moeten sinds 01 januari 2005 een veiligheidscertificaat hebben. Op deze centra mogen KNHS opleidingen, verenigingsactiviteiten en SRR-examens worden georganiseerd. Een lijst van alle gecertificeerde ruitersportcentra vindt u op www.fnrs.nl.

KNHS verenigingen: verplicht per 01-01-2005 of overgangsregeling tot 2007
Het veiligheidscertificaat is ook verplicht voor KNHS verenigingen die gebruik maken van een accommodatie. Voor verenigingen die zich na 1 januari 2005 aanmelden bij de KNHS en gebruik maken van een hippische accommodatie, is het veiligheidscertificaat sinds 01 januari 2005 verplicht. Voor verenigingen die al voor 1 januari 2005 aangesloten waren bij de KNHS geldt een overgangstermijn. De accommodatie waarvan zij gebruik maken, moet in 2007 een veiligheidscertificaat hebben. De wedstrijden die onder auspiciën van de KNHS worden georganiseerd, mogen worden gehouden in accommodaties die aan de wedstrijdreglementen van de KNHS voldoen. Mogelijk worden de wedstrijdreglementen voor wat betreft de eisen die gesteld worden aan de accommodatie de komende jaren nog aangescherpt zodat de veiligheid voldoende wordt gewaarborgd. Gecertificeerde verenigingsaccommodaties kunt vinden op de website www.veiligpaardrijden.nl van Stichting Veilige Paardensport.

Examenaccommodaties Ruiterbewijs en Koetsiersbewijs: verplicht per
01-07-2005
Met ingang van 01 april 2005 moeten alle accommodaties waar examens voor het Ruiterbewijs en Koetsiersbewijs worden gehouden, een veiligheidscertificaat hebben aangevraagd. Per 1 juli 2005 moeten alle examenaccommodaties van het Ruiter en Koetsiersbewijs in het bezit zijn van een veiligheidscertificaat. Accommodaties en/of terreinen die normaliter niets met de paardensport te maken hebben, bijvoorbeeld een voetbalveld of weiland, hoeven alleen te voldoen aan de SRR-eisen voor examenlocaties. Deze eisen worden net zoals bij het KNHS wedstrijdreglement aangepast o.b.v. de normen van het veiligheidscertificaat. De examinator, dan wel de gedelegeerde, is verantwoordelijk voor de naleving hiervan.

De aanvraagprocedure
De KNHS ontwikkelt een plan om de verenigingen te ondersteunen bij het aanvragen van het veiligheidscertificaat. Ook zoekt de KNHS uit welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Belangrijk om te weten is dat het Veiligheidscertificaat aangevraagd moet worden door de eigenaar van de betreffende accommodatie. Heeft uw vereniging een accommodatie in eigendom? Dan kan het verenigingsbestuur de aanvraag indienen. Maakt uw vereniging gebruik van een accommodatie van de gemeente of van een derde, zoals een manege of pensionstal? Dan moet de eigenaar van de accommodatie de aanvraag indienen. Het is dan ook verstandig om de eigenaar nu alvast te informeren over de verplichting van het Veiligheidscertificaat.

Als de aanvraag is ingediend, maakt de inspecteur een afspraak om de accommodatie te keuren. De inspectieformulieren worden gecontroleerd door het Keurmerkinstituut. Die beslist over de toekenning van het veiligheidscertificaat en stuurt het gevelbord op. De goedgekeurde accommodatie wordt vermeld op de website van Veilig paardrijden en op de KNHS site.

Meer informatie
Voor meer informatie over het Veiligheidscertificaat kijkt u op www.veiligpaardrijden.nl of u belt de Stichting Veilige Paardensport, telefoon 0577-408363. Het Handboek Veilig Paardrijden kunt u bestellen bij de KNHS.