Gemeente Deventer

Week 1, 4 januari
2005

Gemeentelijke onderscheiding voor 150-jarige sociëteit

DE HEREENIGING INGESCHREVEN IN GULDEN BOEK

De raad van de gemeente Deventer heeft op 22 november besloten sociëteit De Hereeniging in te schrijven in het Gulden Boek van de stad Deventer en haar de bijhorende zilveren erepenning en oorkonde uit te reiken. Het is vorig jaar 150 jaar geleden dat de sociëteit is opgericht.

Herensociëteit De Hereeniging is ontstaan in 1854 uit twee nog oudere sociëteiten en dankt aan dit samengaan haar naam. Vanaf de oprichting is het doel van de vereniging geweest âhet aan de leden, burgers van de stad Deventer, bieden van gelegenheid tot vrijelijk bespreken van cultuur en politiek. Daarnaast moet er ruimte zijn voor vermaak en spel in een âbeschaafde, democratische omgevingâ.â Aan die dubbele doelstelling is de afgelopen 150 jaar vrijwel niets veranderd. Bij alle maatschappelijke ontwikkelingen in de stad en wijde omgeving waren de leden van de sociëteit betrokken.

Vele voor de stad belangrijke plannen vonden eerst bodem in De Hereeniging. De leden stonden aan de wieg van de eerste arbeiderswijken in de stad, einde negentiende eeuw. De eerste gesprekken over de restauratie van de middeleeuwse wijk het Bergkwartier hadden plaats in het verenigingsgebouw en zo stonden vele bouwers, aannemers en betrokken Deventenaren bijna honderd jaar later aan de basis van het herstel van de Deventer binnenstad. Dit heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de economische en toeristische aantrekkingskracht van de stad en een omgeving gecreëerd die het mogelijk maakt internationale evenementen als de Grootste niet-overdekte boekenmarkt van Europa, Deventer op Stelten, Op den Berghe en het Charles Dickens Festijn tot een groot succes te kunnen maken.

Sinds 1994 kunnen ook vrouwen officieel lid van de vereniging worden. Daarmee onderschrijft het bestuur het open karakter en onderscheidt hij zich van vele andere sociëteiten in het land. De vrouwen hebben mede bijgedragen aan de groei van het ledenaantal tot boven de vijfhonderd. De vereniging investeert in de toegankelijkheid voor velen uit de samenleving.

Publicatiedatum: 5-1-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 5 januari 2005