Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven

Bredewater 8 Postbus 7259 2701 AG Zoetermeer Tel. (079) 352 30 00 Fax (079) 351 54 78 E-mail: colo@colo.nl

:: 4 Jan 2005

Kenniscentrum EVC gaat door als expertisecentrum EVC

Eind december 2004 is bekend geworden dat de overheid veel belang hecht aan het erkennen van verworven competenties (EVC) door de financiering van het Expertisecentrum EVC voor 2005 zeker te stellen. Komend jaar gaat dit expertisecentrum werken aan een structurele invoering van EVC in de Metaal, Zorg en Welzijn, Bouw, Voedingsmiddelenindustrie, Tapijtindustrie en het middelbaar en lager beroepsonderwijs. Dat is een opmerkelijke keuze want juist in deze sectoren is EVC het meest bekend. Het Expertisecentrum EVC denkt door juist bij deze koplopers EVC verder door te ontwikkelen en in beleid te verankeren, EVC eindelijk voorbij het ontwikkelstadium te krijgen. Op die manier wil zij kwalitatief goede instrumenten en procedures opleveren waar de rest van de wereld zijn voordeel mee kan doen.

In het hoger onderwijs, bij arbeidsbemiddeling, in de groenvoorziening, de horeca en de detailhandel is voldoende draagvlak voor het erkennen van verworven competenties maar zijn er nog weinig concrete activiteiten. Daar zal het Expertisecentrum komend jaar verdergaande invoering activeren.
Ook de kwaliteitsborging van EVC wordt in 2005 georganiseerd. En tenslotte blijft het Expertisecentrum EVC voor iedereen die met EVC aan de slag wil een aanspreekpunt.
Organisatie
Het Expertisecentrum EVC is in 2001 opgericht door de ministeries van EZ, OCW en SZW om de invoering van EVC in Nederland te stimuleren. Inmiddels is ook het ministerie van LNV aangehaakt.

Erkennen van verworven competenties
Met EVC kunnen mensen formeel aantonen wat zij door ervaring hebben geleerd ongeacht hoe, waar of wanneer. Dankzij EVC kan er een efficiencyslag plaatsvinden op het gebied van scholing, loopbaanontwikkeling, werving en selectie, kennisonderhoud zittend personeel, arbeidsbemiddeling en WAO-preventie. Op deze manier staan zij-instromers na een korte gerichte opleiding voor de klas, worden vakbekwame stratenmakers zonder al te veel tijdverlies gediplomeerd en blijkt een varkenshouder een uitstekend afdelingshoofd in de zorg te zijn.