Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De vakantie van Remkes
Uitzenddatum: Di. 4 januari 2005, 20.30u

Toen de tsunami over de kusten van Thailand spoelde, vierde VVD-minister Remkes 250 kilometer van Phuket vakantie. De minister had de Nederlandse slachtoffers in dat gebied een bezoek moeten brengen, vindt een aantal Kamerleden. Is deze kritiek terecht? Oud-PvdAâer Bram Peper, SP-kamerlid Harry van Bommel en communicatiespecialist Charles Huyskens spreken zich uit.

Niet storen
Remkes is coördinerend minister voor rampenbestrijding en is verantwoordelijk voor het rampenidentificatieteam (RIT). Aanvankelijk liet hij weten dat hij niet op zijn vakantie-adres gestoord wilde worden.

'Grof schandaal'
Hij kreeg een storm van kritiek over zich heen. PvdAâer Samsom wilde dat Balkenende Remkes zou opdragen alsnog naar het rampgebied te gaan. SP-kamerlid Van Bommel noemde de gang van zaken âeen grof schandaalâ en vindt dat de minister moet aftreden. Ook vanuit de CDA en Remkesâ partij zelf kwam kritiek. âEen minister of kamerlid heeft nooit vakantieâ, stelde VVD-kamerlid Van Baalen.

Hulpverleners
Maandagavond kondigde de minister aan dat hij alsnog een bezoek zal brengen aan het Rampen Identificatie Team. Volgens eigen zeggen heeft hij gewacht omdat er eerder alleen behoefte was aan hulpverleners.

Onder vuur
Remkes kreeg in zijn loopbaan als minister van Binnenlandse Zaken al regelmatig kritiek te verduren. Tijdens het debat over de moord op Van Gogh werd hem al een lakse en naieve houding verweten. Eerder nog kwam hij onder vuur te liggen door een niet bestaande brief van de inlichtingendienst AIVD.