Gemeente Hilversum

Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing 2005-2009

Zijn er voldoende woningen en zorgvoorzieningen voor Hilversummers? Is de stad een schone en veilige omgeving? Wat zijn de kansen voor het verbeteren van de stad Hilversum? Dat soort vragen en meer komen aan de orde in het Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing 2005-2009. Hierin staan de resultaten op het terrein van stedelijke vernieuwing die de gemeente Hilversum de komende jaren wil behalen. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 4 januari 2005 het Ontwikkelingsprogramma goedgekeurd. Vervolgens kan de raad het op 2 februari 2005 vaststellen. Met dit ontwikkelingsperspectief kan de gemeente Hilversum subsidie krijgen van de provincie Noord-Holland. De indicatieve budgetten zijn bekend. Voor Stedelijke Vernieuwing krijgt Hilversum ruim 4,5 miljoen euro en voor bodemsanering bedraagt het budget bijna 5,4 miljoen euro.

De wijken
Om te bepalen welke wijken in Hilversum voor Stedelijke Vernieuwing in aanmerking komen, zijn alle Hilversumse wijken zorgvuldig onder de loep genomen. Daarbij is gekeken naar onderwerpen als soorten woningen, bevolkingsopbouw, voorzieningen in de wijk en veiligheid. Naar aanleiding van deze analyse heeft de gemeente de wijken geselecteerd waar in de toekomst projecten gaan starten.

De thema's
In het programma zijn vier thema`s gekozen: woonmilieus, de combinatie wonen-welzijn-zorg, omgevingskwaliteit en stadseconomie/culturele infrastructuur. Dit vertaalt zich in een aantal concrete plannen. Hilversum heeft als doelstelling voor herbouw en nieuwbouw van woningen om tot en met 2009 er 2.600 woningen bij te bouwen, onder meer op het REGEV-terrein en in Anna's Hoeve. Deze komen voor de volle 100% binnen het stedelijke gebied. In Noord worden ongeveer 1000 flatwoningen onderzocht hoe deze in de komende 10 tot 20 jaar verbeterd kunnen worden. Er komen vier woondienstenzones verdeeld over de stad. Twee komen in Noord en één in Van Riebeeck en voor Hilversum Zuid moet de locatie nog bepaald worden.
Veiligheid, schone grond en lucht en voldoende ruimte zijn onderwerpen waar bij Stedelijke Vernieuwing in geïnvesteerd wordt. Op een aantal locaties vindt bodemsanering plaats.
Op het gebied van stadseconomie zet Hilversum in op wijkgebonden voorzieningen met wijkgebonden winkelcentra. De gemeente wil zich richten op de culturele infrastructuur, de bedrijvigheid en de detailhandel. De gemeente wil de mogelijkheden onderzoeken om het winkelcentrum Riebeeck te renoveren. Ook in Noord gaat de aandacht uit naar de detailhandel aan de Stephensonlaan. Op het gebied van cultuur zijn er plannen voor de nieuwbouw van het poppodium Tagrijn en het Filmtheater.

Inbreng van partijen
Bij het maken van het ontwikkelingsprogramma zijn betrokken professionele partijen in verschillende bijeenkomsten uitgenodigd om mee te denken over Stedelijke Vernieuwing vanaf 2005. Ook vertegenwoordigers van Hilversumse bewonersgroepen waren hierbij aanwezig.

Vervolg
Het concept programma is reeds in september 2004 in de gezamenlijke commissie Stad en Welzijn besproken. In januari 2005 wordt het definitieve Ontwikkelingsprogramma besproken in de commissie Stad, waarbij ook de commissie Verkeer & Buurt en Welzijn zijn uitgenodigd. Het ontwikkelingsprogramma is op 2 februari 2005 aangemeld voor behandeling in de raad.