Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland bewaakt dementieprogramma

Staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid heeft op 2 november het Landelijk Dementieprogramma (LDP) ontvangen. Dit programma bevat de belangrijkste problemen en vragen van mensen met dementie en hun familie en de oplossingen. Nieuw is de actieve rol van Alzheimer Nederland in de regio. Zij is spreekbuis van de patiënten en hun familie. Het LDP geeft de stichting een middel om extra druk uit te oefenen en ervoor te zorgen dat aanbieders in de regio die dingen doen waar patiënten en hun familie het meest bij gebaat zijn.

Het Landelijk Dementieprogramma wil bereiken dat alle regionale aanbieders van zorg en diensten voor mensen met dementie gaan samenwerken en hun ondersteuningsaanbod beter afstemmen op de vragen en problemen van patiënten en mantelzorgers.

Naar aanleiding van het alarmerende rapport van de Gezondheidsraad uit maart 2002 en een daarop volgend debat met wetenschappers, zorgaanbieders en hulpverleners overhandigde Alzheimer Nederland een brandbrief aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, ondersteund door bijna 12.000 steunbetuigingen vanuit haar achterban. In de brief presenteerde Alzheimer Nederland een actieplan dementie.

Nu twee jaar later staat het LDP op het punt van start te gaan. Het LDP is door NIZW Zorg samen met Alzheimer Nederland ontwikkeld. Het LDP beschrijft de veertien belangrijkste problemen van mensen met dementie en hun familie. Problemen die de regionale partijen het eerst moeten aanpakken en oplossen.

De meer dan veertig regionale afdelingen van Alzheimer Nederland spelen bij de uitvoering van het programma een actieve rol. Met dit landelijke programma krijgen ze een instrument waarmee ze regionale partijen kunnen bevragen. Doen de aanbieders de goede dingen en doen ze de dingen goed?

Het is de bedoeling dat het Landelijk Dementieprogramma in vier jaar vanaf 1 januari 2005 in alle regio's in Nederland ingezet wordt om de zorg aan mensen met dementie en hun naasten te verbeteren.