Openbaar Ministerie

Persberichten
Leeuwarden, 7 januari 2005

Tweede-Kamerlid Tichelaar bedreigd

De Rechter-Commissaris van de Rechtbank Leeuwarden heeft vandaag een man uit Heerenveen voor 14 dagen in bewaring gesteld. De man wordt ervan verdacht dat hij in de periode van 20 december 2004 tot 4 januari 2005 het Tweede-Kamerlid van de PvdA J. Tichelaar uit Oranjewoud verbaal met geweld heeft bedreigd. Tevens wordt hij ervan verdacht met deze dreiging te hebben verhinderd dat Tichelaar vrij en onbelemmerd zijn plicht in de Tweede Kamer kon vervullen, hetgeen strafbaar is gesteld in het - niet vaak gebruikte - artikel 121 van het Wetboek van Strafrecht.

Tichelaar heeft op 4 januari jl. aangifte gedaan. De verdachte is diezelfde dag aangehouden en in verzekering gesteld. De woning van Tichelaar heeft vanaf maandagavond jl. onder bewaking van de politie gestaan. Uit de aangifte van Tichelaar blijkt dat er mogelijk een verband bestaat tussen de bedreigingen en het feit dat de Hoge Raad op 21 december jl. heeft besloten een cassatieberoep van verdachte tegen een arrest van het Gerechtshof Leeuwarden uit 2003 niet in behandeling te nemen.

De verdachte zou via Tichelaar de beslissing van de Hoge Raad willen beïnvloeden. De verdachte erkent dat hij Tichelaar heeft benaderd maar ontkent dat deze bedreigend van aard zijn geweest.

Zie ook: Dossier Bedreigingen