Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist principieel tot wijziging van het decreet over de organisatie van de Ruimtelijke Ordening en van het decreet betreffende de Ruimtelijke Ordening. Op basis van deze decreten moeten de Vlaamse gemeenten een aantal verplichtingen vervullen. Het betreft het stelsel van voorwaarden voor het voeren van een autonoom gemeentelijk vergunningenbeleid. In het licht van de naderende deadline voor de vervulling van deze verplichtingen neemt de Vlaamse Regering een aantal aanvullende ondersteunende en begeleidende maatregelen. Verder wil het besluit rekening houden met de gevolgen van recente uitspraken van de Raad van State en het Arbitragehof over de toepassing van de wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening, meer bepaald over stedenbouwkundige voorschriften in gewestelijke ruimte- lijke uitvoeringsplannen en het handhavingsbeleid. Het besluit gaat eerst voor advies naar de SERV en de MiNa- Raad, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en Vlaams minister Kris PEETERS

In uitvoering van het decreet van 18 juli 2003 over het integraal waterbeleid (decreet IWB) keurt de Vlaamse Regering het voorontwerp van waterbeleidsnota principieel goed. Deze nota legt de krachtlijnen vast van de visie van de Vlaamse Regering op het integraal waterbeleid voor het Vlaamse Gewest in zijn geheel en per stroomgebied afzonderlijk. De algemene krachtlijnen focussen onder meer op het voorkomen van watertekort, op het verder verbeteren van de kwaliteit van het water, de multifunctionaliteit van water (economisch, sociaal en ecologisch), het duurzaam omgaan met water en het voeren van een meer geïntegreerd waterbeleid. Over de waterbeleidsnota wordt nog advies ingewonnen bij de SERV en de MiNa-Raad.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering neemt kennis van de ontwikkeling van een conventie voor de bescherming van de culturele diversiteit in het kader van de UNESCO. Ze richt een Vlaamse werkgroep culturele diversiteit op ter voorbe- reiding van de conventie. De werkgroep zal samengesteld zijn uit vertegenwoordigers van alle Vlaamse ministers, aangevuld met externe deskundigen voor adviesverlening. Het is de bedoeling om, in overleg met de deelstaten, tot een globaal Belgisch standpunt te komen.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Ingevolge een arrest van het Hof van Beroep van 26 mei 2004 werd de Vlaamse overheid veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding wegens burenhinder en schade aan een woning en handelspand gelegen bij de Plaisancebrug te Mechelen. De schade werd veroorzaakt naar aanleiding van de vervanging van de Plaisancebrug. De Vlaamse Regering beslist nu de betaling van de schadevergoeding aan te wijzen als een last uit het verleden en de helft daarvan (42.467 euro) ten laste te leggen van het Vlaams Fonds voor Lastendelging.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt, na het advies van de Raad van State, definitief het Integraal Milieujaarverslag en de overgangsregeling voor het jaar 2005. De wijzigingen betreffen substantiële aanpassingen aan het aangifte- formulier en het opheffen van het onderdeel heffingen (afval- en grondwater).

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---